Połączenia sera fety i oliwek lubię nie tylko w sałatkach greckich, ale również jako dodatek do pieczywa.
Jest to moja ulubiona pasta śniadaniowa, najlepiej smakuje ze świeżymi bułeczkami.
Dodatek oregano i oliwy z oliwek nadaje smarowidłu wspaniały smak.
Składniki:
200 g sera typu feta
50 g zielonych oliwek
płaska łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu greckiego
Ser feta przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem.
Oliwki drobno siekam i dodaję do fety.
Dodaję jogurt grecki, śmietanę, oregano, oliwę z oliwek.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smarowidło wstawiam do lodówki i podaję schłodzone z ulubionym pieczywem.
pychotka:) fetę mam w lodówce, wiec chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i fetę i oliwki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy ♥
OdpowiedzUsuńPasta z fety to musi być coś pysznego ! Uwielbiam fetę, oregano...oliwki !
Dziękuje Kochana :*
Ciesze się Aniu!
UsuńPozdrawiam :*
Smakowo zapowiada się znakomicie. Z reguły jem chleb żytni na zakwasie, ciekawa jestem czy w połączeniu z tym chlebem pasta zda egzamin. Ogólnie uwielbiam smak oliwek i fety.
OdpowiedzUsuń