Wspaniały, domowy pasztet drobiowy.
Jest puszysty i mięciutki - doskonale smakuje z ogórkiem i pomidorem, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale także podany w formie zakąski.
Zawiera chude mięso drobiowe oraz warzywa dzięki czemu nie jest tłusty, ale bardzo delikatny.
Składniki:
keksówka 12 cm x 30 cm
800 g mięsa drobiowego
(pierś z kurczaka, nóżki, skrzydełka itp.)
1 duża cebula
2 marchewki
1/2 selera
1 mały korzeń pietruchy
1 łyżka masła
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3 - 4 łyżki bułki tartej
2 - 3 jajka
Włoszczyznę obieram i kroję na mniejsze części, cebulę kroję w kostkę.
W rondelku rozpuszczam masło i duszę cebulę aż do miękkości.
Do uduszonej cebuli dodaję mięso i pokrojoną włoszczyznę, zalewam wodą
(jak najmniejszą ilością, tak aby pokrywała całość).
Dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz sól do smaku.
Całość gotuję pod przykryciem ok 1 h do momentu, aż włoszczyzna będzie miękka, mięso bez problemu będzie odchodziło od kości, a nadmiar wody odparuje.
Pozostały nadmiar wywaru odcedzam, przyprawy oddzielam.
Ugotowane mięso odrywam od kości i razem z warzywami mielę dwukrotnie w maszynce.
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka dodaję do mięsno - warzywnej masy, a białka ubijam i dodaję na sam koniec.
Zmieloną masę doprawiam do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - dobrze wyrabiam.
Dodaję bułkę tartą i ubitą z białek pianę, dokładnie mieszam całość.
Ostateczna konsystencja ma być idealnie połączona i doprawiona.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia bądź folią aluminiową przekładam masę mięsno - warzywną i dokładnie uklepuję, aby całość ładnie się ze sobą połączyła i nie było żadnych szczelinek.
Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 60 minut.
Pasztet kroję i podaję po całkowitym ostygnięciu.
Polecam zostawić pasztet na całą noc w lodówce,
wtedy smaki idealnie się połączą, a całość dokładnie stężeje.
Pasztet spodobał się mężowi;) no więc mu taki zrobię:)Dziękuję za pomysł :***
OdpowiedzUsuńGenialny, na pewno wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taki pasztet na święta, dodałam jeszcze trochę wątróbki drobiowej. Pycha! Smak jedyny w swoim rodzaju :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Tysiu za sprawdzony przepis :* - na taki właśnie czekałam Kochana :)
OdpowiedzUsuń:) jak zrobisz Justyś to daj znać jak smakuje :)
Usuńbuziaczki!
Wczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSysiu bardzo się cieszę, że smakowały!
UsuńUwielbiam domowe pasztety - a w najbliższym czasie będę ich robiła jeszcze więcej zatem zapraszam do śledzenia bloga na bieżąco.
Pozdrawiam :)