Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, a jakże efektowne.
Delikatny biszkopt, nasączony likierem kokosowym, spowity chmurką z bitej śmietany i wiórek kokosowych pod pierzynką białej czekolady - brzmi pysznie i równie cudownie smakuje.
Składniki:
na formę 25 cm x 30 cm
Biszkopt:
3 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki wody
Poncz do nasączenia biszkoptu:
50 ml ciepłej wody
3 łyżki likieru kokosowego
lub wódki
(wersja dla dzieci - np. sok z cytryny)
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 fixy
200 g wiórek kokosowych
150 g białej czekolady
Przygotowanie biszkoptu opisuję w osobnym przepisie - klikamy TU.
Gotowy biszkopt układam na półmisku i cały nasączam ciepłą wodą połączoną z alkoholem bądź w wersji dla dzieci sokiem z cytryny.
Czekoladę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Połowa zostanie dodana do kremu, druga połowa do ozdoby.
Zimną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fixy w celu uzyskania gęstszej konsystencji kremu, ponownie delikatnie miksuję.
Na koniec dodaję wiórki kokosowe i połowę startej białej czekolady, miksuję chwilę do połączenia składników.
Gotowy krem wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt, rozprowadzam równomiernie i posypuję pozostałą czekoladą.
Ciasto polecam przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
Kokosowy Raj możemy ozdobić ulubionymi dodatkami lub cukiereczkami.
½ litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka")
25 dag wiórków kokosowych
20 dag białej czekolady
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyright © Smaczny
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyright © Smaczny
½ litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka")
25 dag wiórków kokosowych
20 dag białej czekolady
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyrigh
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyrigh
Mmmm... uwielbiam połączenie kokosu z białą czekoladą. Smacznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos...dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńDokładnie tydzień temu robiłam podobny placek i był pyszny! Z tym że ja nie nasączałam biszkoptu alkoholem, ale teraz tego żałuję! W ogóle nie pomyślałam, żeby biszkopt nasączyć likierem kokosowym! To musi być pyyszne!
OdpowiedzUsuńcudowny kokosowy raj:) poczułam się jak w niebie patrząc tylko... nie wspomnę co by było po degustacji;) :***
OdpowiedzUsuńŚliczne kolorki:)
OdpowiedzUsuń