Kokosowy Raj Z Białą Czekoladą.

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, a jakże efektowne.

Delikatny biszkopt, nasączony likierem kokosowym, spowity chmurką z bitej śmietany i wiórek kokosowych pod pierzynką białej czekolady - brzmi pysznie i równie cudownie smakuje.



Składniki:
na formę 25 cm x 30 cm

Biszkopt:
3 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki wody
Poncz do nasączenia biszkoptu:
50 ml ciepłej wody
3 łyżki likieru kokosowego
lub wódki
(wersja dla dzieci - np. sok z cytryny)

Krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 fixy  
200 g wiórek kokosowych
150 g białej czekolady
 Przygotowanie biszkoptu opisuję w osobnym przepisie - klikamy TU.

Gotowy biszkopt układam na półmisku i cały nasączam ciepłą wodą połączoną z alkoholem bądź w wersji dla dzieci sokiem z cytryny. 
Czekoladę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Połowa zostanie dodana do kremu, druga połowa do ozdoby.

Zimną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fixy w celu uzyskania gęstszej konsystencji kremu, ponownie delikatnie miksuję.
Na koniec dodaję wiórki kokosowe i połowę startej białej czekolady, miksuję chwilę do połączenia składników.

Gotowy krem wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt, rozprowadzam równomiernie i posypuję pozostałą czekoladą. 

Ciasto polecam przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.

Kokosowy Raj możemy ozdobić ulubionymi dodatkami lub cukiereczkami.


½ litra śmietany 30% 2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka") 25 dag wiórków kokosowych 20 dag białej czekolady

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyright © Smaczny
½ litra śmietany 30% 2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka") 25 dag wiórków kokosowych 20 dag białej czekolady

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kokosowy_raj
Copyrigh
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Mmmm... uwielbiam połączenie kokosu z białą czekoladą. Smacznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos...dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tydzień temu robiłam podobny placek i był pyszny! Z tym że ja nie nasączałam biszkoptu alkoholem, ale teraz tego żałuję! W ogóle nie pomyślałam, żeby biszkopt nasączyć likierem kokosowym! To musi być pyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny kokosowy raj:) poczułam się jak w niebie patrząc tylko... nie wspomnę co by było po degustacji;) :***

    OdpowiedzUsuń