Jogurtowe placki z rabarbarem

Delikatne jogurtowe placuszki z rabarbarem to dobry pomysł na smaczne śniadanie.
Mają piękny złocisty kolor i są bardzo chrupiące na zewnątrz oraz przyjemnie wilgotne w środku.



Składniki:
na 8 placuszków średniej wielkości

2 jaja
200 g mąki pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 g rabarbaru
szczypta soli
oliwa do smażenia


Rabarbar myję, osuszam i kroję w drobną kostkę, przekładam do miseczki i odstawiam na bok.

Żółtka dokładnie oddzielam od białek, ucieram z cukrem, następnie dodaję przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Całość miksuję.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem.
Do gotowego ciasta dodaję rabarbar i cynamon, całość ponownie mieszam.

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę placki z obu stron na złocisto.

Przed podaniem osączam placki na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. 

Placuszki możemy jeść z ulubionymi dodatkami bądź z dodatkowym słodzidłem, np. syropem klonowym albo miodem.

U nas w domu jedliśmy placki z kleksem jogurtu naturalnego, cukrem pudrem oraz kawałkami rabarbaru.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. mmm uwielbiam :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam placki:)...ten przepis muszę koniecznie wypróbować!...pozdrowionka Tysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mlask:-) dzieki za taką pyszna propozycje do rabarbarowej akcji:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rabarbar. Placki to świetny pomysł. Wcześniej zazwyczaj jadłem ciasto z rabarbarem lub piłem kompot.

    OdpowiedzUsuń