Spaghetti z oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami

To zdecydowanie jedno z najszybszych i najprostszych dań obiadowych, które szykowałam w ostatnim czasie.
Makaron przygotowany na włoską nutę z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami oraz oliwkami smakuje wybornie.
Jeżeli tylko lubicie takie połączenie składników polecam Wam gorąco!

Dodatek rukoli i pieprzu podkręca smak dania, jeżeli chcecie możecie dodać tutaj także kapary, świeże zioła oraz ser, najlepiej sprawdzi się parmezan albo cheddar.
 


Składniki:
na 2 porcje

ok. 200-300 g makaronu spaghetti
8-10 suszonych pomidorów z zalewy
garść oliwek (zielone lub czarne)
garść rukoli
kapary (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano) 
pieprz czarny mielony
 oliwa z oliwek


Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu.

Suszone pomidory kroję w paski, oliwki kroję w talarki.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy z oliwek (6-8 łyżek), ma być jej tyle, aby cały makaron był w niej obtoczony. 
Dodaję suszone pomidory oraz pokrojone oliwki i całość chwilę smażę.
Ugotowany makaron odcedzam (nie przelewam zimną wodą) i od razu dodaję na patelnię.
Na koniec dodaję kapary, rukolę i suszone zioła, w razie potrzeby dodaję jeszcze oliwy.
Całość dokładnie mieszam i trzymam jeszcze na patelni 1-2 minuty.

Danie wykładam na głębokie talerze, posypuję świeżo mielonym pieprzem, dekoruję rukolą i podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments: