Ciasto marchewkowe II

Pyszne ciasto marchewkowe, 艂atwe do przygotowania, mi臋kkie i wilgotne. Ciasto marchewkowe moim zdaniem najlepiej smakuje jesieni膮, pachn膮ce cynamonem 艣wietnie pasuje do fili偶anki gor膮cej kawy.
 Na blogu znajdziecie tak偶e inny przepis na ciasto marchewkowe, klikaj膮c tutaj.
Ten jednak najbardziej przypad艂 mi do gustu, zrobi艂am do niego tak偶e polew臋 na bazie serka Philadeplhia, kt贸ra 艣wietnie dope艂nia smak ca艂o艣ci. Gor膮co polecam na jesienne wieczory, a tak偶e na ka偶d膮 inn膮 okazj臋.

Inspiracja
Sk艂adniki:
na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm 

2, 5 szklanki utartej marchewki
2 szklanki m膮ki pszennej
200 g mas艂a
4 jaja
3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie 1/2 szklanki)
2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
2 p艂askie 艂y偶eczki sody oczyszczonej
2 p艂askie 艂y偶ki cynamonu
szczypta soli

polewa z serka Philadelphia:
200 g bia艂ego serka Philadelphia (naturalny, kanapkowy)
50 g cukru pudru
1 艂y偶eczka sk贸rki otartej z cytryny
2 艂y偶ki mas艂a w temperaturze pokojowej 


Mas艂o roztapiam w rondelku i pozostawiam do ostygni臋cia, marchew obieram i 艣cieram na drobnych oczkach tarki, przek艂adam na sito i odciskam z niej sok.
M膮k臋 przesiewam przez sito i dok艂adnie mieszam wraz z sod膮 oraz proszkiem do pieczenia.
Do miski wbijam jaja i na najwy偶szych obrotach miksera ubijam je na puch, stopniowo dodaj臋 cukier i dok艂adnie ucieram. Kolejno w膮skim strumieniem wlewam rozpuszczone mas艂o, chwil臋 miksuj臋 i dodaj臋 mieszank臋 m膮czn膮. Sk艂adniki miksuj臋 do po艂膮czenia si臋 na najni偶szych obrotach miksera, na koniec dodaj臋 start膮 marchewk臋, cynamon oraz s贸l. 
Dno tortownicy wyk艂adam papierem do pieczenia, a boki smaruj臋 delikatnie mas艂em i posypuj臋 m膮k膮. Przygotowan膮 mas臋 przek艂adam do formy, r贸wnam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piek臋 przez ok. 40-45 minut, nast臋pnie pozostawiam do ca艂kowitego ostygni臋cia. (Czas pieczenia b臋dzie zale偶ny od wielko艣ci formy, u mnie wyni贸s艂 35 minut.)

Kiedy ciasto ostygnie przygotowuj臋 polew臋. Serek wraz z mas艂em w temperaturze pokojowej przek艂adam do miski i bardzo dok艂adnie miksuj臋, a偶 do uzyskania g艂adkiej, jednolitej konsystencji. Nast臋pnie dodaj臋 cukier puder oraz otart膮 sk贸rk臋 z cytryny, jeszcze chwil臋 ucieram do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Gotow膮 mas臋 nak艂adam na ciasto dopiero wtedy kiedy dobrze ostygnie. Ciasto marchewkowe z tak przygotowan膮 polew膮 jest po prostu przepyszne, warto przechowywa膰 je w lod贸wce pod przykryciem.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prze艣lij komentarz