Zielony koktajl - dieta Dr Dąbrowskiej

Przed Nami Wielkanoc i pewnie zastanawiacie się, dlaczego na blogu pomiędzy nowymi świątecznymi przepisami, pojawia się zielony koktajl według zasad postu warzywno - owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Z jednej strony o tym, że na co dzień staram odżywiać się lekko i zdrowo, możecie przeczytać na blogu od dawna. Przez te 6 lat intensywnego gotowania, pisania i czytania o jedzeniu, niesamowicie wzrosła moja świadomość. Na początku starałam się gotować tradycyjnie. Jednak z czasem ciekawość nowych produktów, nieznanego dotąd smaku oraz chęć rozwoju sprawiła, że zaczęłam interesować się nie tylko kuchnią z innych regionów świata ale również dietą i sposobem odżywiania. 
Jeżeli obserwujesz mnie dodatkowo na Instagramie, to na pewno zauważyłeś, że staram się również coraz więcej czasu poświęcać aktywności fizycznej. W ostatnich tygodniach sama sobie postawiłam wyzwanie, aby powrócić do formy sprzed ciąży. Póki co idzie mi całkiem nieźle. Minimalny spadek wagi oraz poprawa kondycji napędza mnie i motywuje do dalszego działania. Oprócz codziennej porcji ruchu postanowiłam również wprowadzić zmiany w swojej diecie. Z postem warzywno - owocowym do Ewy Dąbrowskiej zapoznałam się już kilka lat temu. Jako wielka fanka warzyw oraz owoców przymierzam się do tego, aby w nadchodzącym sezonie letnim spróbować swoich sił i przejść post. Nie bez znaczenia są pewne dolegliwości zdrowotne, jednak o tym na pewno będę jeszcze pisała na blogu.

Dieta warzywno - owocowa jest jedną z najskuteczniejszych form oczyszczania organizmu. Oparta jest głównie na surowych warzywach i owocach. Dzięki temu zawiera bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, enzymów i wiele innych.

Od dłuższego czasu staram się, aby przynajmniej jeden posiłek w ciągu dnia składał się z samych warzyw albo owoców i spożywany był na surowo. Już po kilku dniach zauważyłam zdecydowaną poprawę w samopoczuciu. Oczywiście nie mam zamiaru radykalnie zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Nie da się jednak ukryć, że zaczęła się już wiosna i zapewne nie tylko ja, postanowiłam wprowadzić po okresie zimowym małe zmiany w swojej diecie. Najlepiej o tym świadczy zakładka ze zdrowymi przepisami na blogu, która jest przez Was bardzo chętnie odwiedzana (statystyki mówią same za siebie 😉).

Jestem ciekawa jak to wygląda u Was i czy na wiosnę również postanowiliście wziąć się trochę za siebie ;) A może tak jak ja macie konkretne przemyślenia odnośnie swojej diety?
Bardzo lubię poznawać to co nowe, zwłaszcza w kuchni. Tworzenie nowych przepisów i poznawanie nieznanych dotąd smaków napędza mnie do dalszego działania. Bardzo podoba mi się kreatywność podczas przygotowywania posiłków według zasad postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Jeżeli chcielibyście zapoznać się bliżej z dietą, a nie macie zbyt dużo czasu na przebywanie w kuchni, koniecznie zajrzyjcie na http://www.zielonomicatering.pl/ Oferują oni zdrowe i smaczne posiłki przygotowane z zachowaniem zasad diety dr Dąbrowskiej dostarczane do domu. Działają na terenie Trójmiasta. Jest to na pewno świetna opcja dla zabieganych oraz zapracowanych. 
Zielony koktajl z sałatą i szpinakiem
Przepis na koktajl ze szpinakiem i sałatą przygotowany według zasad postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej.

Składniki:
na 1 duży koktajl

1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
2 duże liście sałaty masłowej
1 garść szpinaku
5 plasterków zielonego ogórka ze skórką
ok. 200 ml wody

Jabłko pozbaw gniazda nasiennego, szpinak oraz sałatę umyj i lekko osusz. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera na jednolity koktajl. Przelej do wysokich szklanek i pij od razu po przygotowaniu.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz