Pieczony łosoś w marynacie z mango i limonki
Pieczony łosoś to pomysł na smaczny, szybki i zdrowy obiad. Podany z kolorową warzywną sałatką i ryżem pięknie prezentuje się na talerzu. Dzisiaj mam dla Was przepis na super marynatę w lekko azjatyckim klimacie. Dodałam do niej mój ulubiony przecier z mango Purena, sos sojowy, trochę czosnku, imbiru i sok z limonki. Jest naprawdę pysznie. Po upieczeniu łososia dodatkowo możecie udekorować posiekaną papryczką chili, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki :)
1. Filety oczyść ze skóry, opłucz i osusz. Natrzyj pieprzem oraz solą. Połącz ze sobą składniki marynaty. Do miski dodaj starty imbir oraz czosnek, dodaj przecier z mango, srirachę, sos sojowy i sok z limonki. Wymieszaj wszystko ze sobą. Kawałki łososia zanurz w marynacie i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
2. W między czasie ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Przygotuj ulubioną surówkę lub prostą sałatkę z kolorowych warzyw.
3. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i polej pozostałą marynatą. Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Następnie ustaw funkcję grilla i zapiekaj jeszcze 1-2 minuty. Zamiast piekarnika możesz rybę grillować na patelni.
4. Łososia serwuj z ryżem, cząstkami limonki oraz sałatką warzywną.
Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.
0 comments:
Prześlij komentarz