Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

 Tagliatelle z łososiem i szpinakiem


Szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, który zachwyci Twoich domowników? No to dobrze się składa, bo mam dla Ciebie przepis na rewelacyjny makaron. Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie śmietanowo - serowym z cytrynową nutą. To wspaniałe połączenie, ponieważ mamy tutaj źródło białka, ale i bogactwo warzyw. Totalna prostota wykonania i niebanalny dobór składników. Wszystko rewelacyjnie ze sobą współgra. To świetny pomysł na wartościowy i sycący obiad dla całej rodziny.
 
Całość polecam udekorować pomidorkami koktajlowymi, koperkiem oraz skórką otartą z cytryny. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać czy Wam smakował :)
 
Danie przygotowałam na patelni Zepter. Jest to uniwersalna i solidna patelnia do smażenia bez tłuszzu lub opcjonalnie z minimalną ilością tłuszczu. Posiada cienkie, trzywarstwowe, akutermiczne dno, dzięki czemu bardzo szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Potrawa gotuje się w idealnej temperaturze, nic się nie przypala i nic się nie marnuje.
 
Patelnia pasuje do wszystkich rodzajów kuchenek. Wykonana ze stali szlachetnej Zepter 316L jest garnkiem trwałym. Nie pochłania zapachów żywności, nie rysuje się, nadaje się również do mycia w zmywarce. Ma świetny design, jest praktyczna i pięknie prezentuje się w kuchni. Poniżej znajdziesz przepis oraz wykonanie krok po kroku. Patelnię możecie kupić tutaj
 
Zaobserwuj  @Zepter International Poland  i wybierz produkt, dołącz do Klubu Zepter i odbierz rabat.






Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Składniki:
na 3 porcje
 
300 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
250 g świeżego łososia (filet)
150 g szpinaku baby
200 ml śmietany kremówki 30%
garść tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól do smaku
sok z 1/2 cytryny
 
do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
otarta skórka z cytryny
świeży koperek 
 

1. Filety z łososia opłucz, odetnij skórę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Przełóż mięso ryby, dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż na talerz.

2. Na patelnię dodaj drugą łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż, dorzuć szpinak, skrop go sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Duś przez chwilę do miękkość. 

3. W kolejnym kroku na patelnie wlej śmietankę, 1/3 szklanki wody z gotującego makaronu oraz dodaj ser. Zagotuj. Do sosu dodaj wcześniej podsmażonego łososia. 

4. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron dodaj do sosu, wymieszaj i podgrzej przez chwilę. 

5. Danie serwuj udekorowane pomidorkami koktajlowymi, posypane tartym parmezanem, skórką cytrynową i koperkiem. 

Smacznego!




Filety z łososia opłucz, odetnij skórę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Przełóż mięso ryby, dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż na talerz.

Na patelnię dodaj drugą łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż, dorzuć szpinak, skrop go sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Duś przez chwilę do miękkość.


W kolejnym kroku na patelnie wlej śmietankę, 1/3 szklanki wody z gotującego makaronu oraz dodaj ser. Zagotuj. Do sosu dodaj wcześniej podsmażonego łososia.


 
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron dodaj do sosu, wymieszaj i podgrzej przez chwilę.

#reklama

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz