Delikatne kawałki kurczaka, skąpane w pomidorowo - jogurtowym sosie z wyczuwalną nutą przyprawy curry.
Nadzwyczaj pyszny i szybki pomysł na obiad.
Przyjemnie mięciutkie kawałki kurczaka będą doskonale komponowały się z ryżem, ulubioną sałatką bądź innymi dodatkami.
Ja poszłam na skróty.
Po prostu...odpaliłam patelnie grillową i przypiekłam na niej pieczywko.
Kawałki grzanek maczałam w sosie i tak mi smakowało najbardziej!
Duet idealny :)
Składniki:
na 2 porcje
- 400 g fileta z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa do smażenia,
- koncentrat pomidorowy bądź gęsty przecier pomidorowy - u mnie koncentrat około 3 łyżeczek, ale tak naprawdę dodajemy według upodobania jak bardzo intensywny ma być sos,
- 200 ml przegotowanej wody,
przyprawy:
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1) Umyte i osuszone mięso kroję w dowolnej wielkości mniejsze kawałki i przyprawiam solą i pieprzem.
2) Rozgrzewam patelnię i na oliwie (bądź metodą beztłuszczową) smażę mięsko do momentu aż się zetnie, po chwili dodaje cebulkę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3) Całość doprawiam curry, słodką mieloną papryką i zalewam przegotowaną wodą.
Duszę chwilę pod przykryciem, aż do wymieszania się składników i powstania sosu własnego.
4) Dodaję koncentrat pomidorowy bądź gęsty przecier pomidorowy.
U mnie wyszło ok 3 łyżeczek.
Mieszam jeszcze raz dokładnie.
I duszę ok. 15 - 20 minut.
Na bieżąco można podlewać odrobiną wody.
Jeśli komuś sos wyszedł zbyt rzadki należy dłużej przetrzymać na ogniu do odparowania nadmiaru wody bądź zagęścić delikatnie np. mąką z wodą.
(Jednak jak dla mnie psuje to naturalny smak).
Jeśli komuś sos wyszedł zbyt rzadki należy dłużej przetrzymać na ogniu do odparowania nadmiaru wody bądź zagęścić delikatnie np. mąką z wodą.
(Jednak jak dla mnie psuje to naturalny smak).
5) Na koniec szykuję jogurt naturalny.
Do miski dodaję dwie łyżki jogurtu naturalnego, wyłączam grzanie i do jogurtu dolewam trochę ciepłego sosu, szybko mieszając, aby się nie zważył. Dodaję to na patelnię - zabielam tym sos i gotowe.
Podaję na gorąco, prosto z patelni.
Świetnie smakuje z ryżem, ale też z kaszą kuskus, pieczywem czy po prostu z ulubioną sałatką.
Podaję na gorąco, prosto z patelni.
Świetnie smakuje z ryżem, ale też z kaszą kuskus, pieczywem czy po prostu z ulubioną sałatką.
mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!;)
Kolejny pyszny przepis <3
OdpowiedzUsuńTak smaczny że nawet moje dzieci o dokładkę prosiły :)
( zrobiłam wersję z ryżem)
Aniu z ryżem na pewno też jest super :)
UsuńCiesze się, że dzieciaczkom smakowało, pozdrawiam!!!
...zrobiłam z ryżem....pychotka:)
OdpowiedzUsuń