Bardzo lubię pomidory w każdej postaci - także na ciepło oraz w różnego rodzaju zapiekankach i daniach z piekarnika.
Dziś proponuję faszerowane pomidory.
Możemy je nadziać ulubionymi składnikami, ja skorzystałam z tego co miałam akurat w lodówce.
Przedstawiam Wam moją propozycję podania.
Smaczna i szybka przekąska.
Dobra zarówno na co dzień jak i na imprezę.
Składniki:
na 4 średniej wielkości pomidory
- 400 g świeżego szpinaku,
- 2 czerwone cebule,
- 200 g sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach),
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- łyżka śmietany,
przyprawy:
- bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz,
Przygotowanie:
1) Pomidory umyć i osuszyć.
Odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką pestki, pozostawiając przy skórce warstwę miąższu.
Pomidory od środka delikatnie osolić i przyprószyć suszoną bazylią. Odstawić na bok.
2) Umyty szpinak zblanszować przez 5 min. w osolonym wrzątku, aż liście opadną.
Przecedzić na durszlaku i pokroić na drobne części.
3) Na patelni, na rozgrzanym masełku zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę i dokładnie wymieszać ze szpinakiem.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dodać łyżkę śmietany, trochę sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach), poczekać aż delikatnie się rozpuści i połączy z całym farszem.
4) Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić pomidory, posypać pozostałym żółtym serem i bazylią, przykryć odciętymi wierzchami.
5) Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować oliwą i ułożyć pomidory.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 25 minut.
PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI:
Ale świetny pomysł :) Uwielbiam warzywa zapieczone z serem żółtym! Pomidorów w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale chyba dzięki Tobie spróbuję!
OdpowiedzUsuńWhiness pomidory faszerowane smakują równie dobrze jak nadziewana papryka:)))
UsuńZ dodatkami można kombinować według uznania :)
Apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńja kombinowałam ostatnio, jutro znajdą się na blogu!
OdpowiedzUsuńmniam :]