Pomysł na bananowe poduszeczki pojawił się gdy goście byli w drodze.
W lodówce jak zawsze grzecznie czekał rulon ciasta francuskiego.
Czekał i przyszedł czas kiedy znów okazał się niezawodny!
Bananowe poduszeczki to nic innego jak błyskawiczne połączenie ciasta francuskiego z bananem, przyprószone wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.
Całość smakuje doskonale do popołudniowej kawki, zwłaszcza w te chłodne, zimowe wieczory.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 banany,
- 1 jajko,
do posypania:
- wiórki kokosowe,
- cukier brązowy,
- 2 kostki startej mlecznej czekolady,
Przygotowanie:
1) Ciasto francuskie kroimy na dowolnej wielkości kwadraty, u mnie o wielkości 5 cm x 5 cm.
Banana kroimy na talarki.
2) Po 2, 3 plasterki banana układamy tak, aby po złożeniu na pół powstała kształtna poduszeczka.
Ciasto dociskamy zgrabnie np. widelcem. (Ładnie to wygląda)
3) Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4) Posypujemy wiórkami kokosowymi, cukrem brązowym oraz startą czekoladą.
5) Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
6) Po upieczeniu dajemy ciastkom chwilę na ostygnięcie, bezpośrednio przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:
bardzo fajny dodatek banan:)
OdpowiedzUsuńjutro je wyprujuje :)
Zapraszam do siebie:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
mniam!:) też robiłam kiedyś banany w cieście francuskim:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, dzięki, wypróbuję!
OdpowiedzUsuń