Surówkę z pora, kukurydzy i pomarańczy lubię nie tylko ze względu na to, że jest smaczna i szybka.
Lubię ją przede wszystkim za to, że ma te cudowne kolory - żywe i pełne radości.
Zawsze wygląda efektownie, a słodki smak pomarańczy i kukurydzy przyjemnie współgra z ostrością pora.
Surówka świetnie pasuje do obiadów, do wszelkich dań mięsnych.
U nas pojawia się często jako dodatek do frytek, klusek na parze, a ja sama osobiście często szykuję ją sobie jako przekąskę w ciągu dnia!
Składniki:
2 sztuki pora (jasna część),
2 słodkie pomarańcze,
1 puszka kukurydzy,
łyżka majonezu,
2, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
pieprz, sól - do smaku,
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Kukurydzę odcedzamy na durszlaku, przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do całkowitego
odcieknięcia.
Pomarańcza pozbawiamy pestek, białych błonek i kroimy na mniejsze części.
Wszystkie składniki łączymy w miseczce z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem i solą.
lubię takie smaki :]
OdpowiedzUsuńsałatka trafia w moje gusta, bardzo smaczna :) !
OdpowiedzUsuńtakiej surówki jeszcze nie jadłam! bardzo oryginalnie :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! :) i zapraszam też do siebie!
OdpowiedzUsuń