Spaghetti aglio olio peperoncino

Spaghetti aglio olio peperoncino to jedno z tych dań które oczarowało mnie swoją prostotą i smakiem.

Kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu tworzy szybkie i proste w przygotowaniu danie, idealne dla osób zabieganych i zapracowanych.

Do spaghetti wykorzystuje się oliwę z oliwek extra virgin, ale ja czasami podmieniam ją na dobrej jakości olej np. olej z rzepaku Zielony Nurt. 
 



Składniki:
na 3 porcje

450 g makaronu spaghetti (u Nas razowy)
1 średnia papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
ewentualnie dobrej jakości oleju np. z rzepaku Zielony Nurt


Zaczynam od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
 Czekam chwilę, aż warzywa się zeszklą.

Należy uważać, aby nie spalić czosnku ponieważ wtedy staje się gorzki.
Następnie dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki, która w większej ilości łagodzi ostry smak czosnku i papryczki chili.

Ugotowany makaron odcedzam i od razu dodaję do gorącej oliwy.
Całość dokładnie mieszam, przyprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą i natychmiast podaję.
 
 


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments: