Zupa pomidorowa pojawia się u Nas przynajmniej kilka razy w miesiącu.
Jest to zdecydowanie jedna z Naszych ulubionych zup i pomimo tego, że jest banalna w przygotowaniu, bardzo często urozmaicamy jej smak podając ją na zmianę w postaci kremu, z dodatkiem papryczki chili, bazylii, serka mascarpone, z grzankami, makaronem czy ryżem.
Dziś przepis na szybką pomidorówkę ugotowaną na bulionie warzywnym, idealną wtedy kiedy musimy przygotować obiad np. na dwa dni.
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
koperek
ok. 2, 5 litra wody
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 2 x 150 g)
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki śmietany kremówki 30 %
2 woreczki ugotowanego ryżu
Marchew, pietruszkę oraz seler obieram, myję i kroję w słupki.
Pokrojone warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania.
Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodaję przyprawy: liście laurowe, kulki ziela angielskiego, sól oraz pieprz.
Całość gotuję pod przykryciem ok. 15 minut, następnie dodaję koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzam go w zupie i ponownie gotuję na małym ogniu ok. 10 minut.
Na sam koniec dodaję słodką śmietankę.
Zupę podaję gorącą z ugotowanym ryżem, posypaną koperkiem.
najlepsza zupa pycha:)
OdpowiedzUsuńpięknie podana :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podana zupka, od razu mi się takiej pomidorówki zachciało :))
OdpowiedzUsuńzupa najprostsza i najszybsza w przyszykowaniu - ja nie wprowadzam zmian, bo dzieciaki pewnie by nie zjadły ;)
OdpowiedzUsuń