Bardzo dobra surówka, którą postanowiłam zrobić tylko dlatego, że w lodówce stał otwarty słoik z kiszonymi ogórkami.
Surówka okazała się zaskakująco smaczna i od tej pory jest naszym hitem jeżeli chodzi o dodatki do dań głównych.
Świetnie smakuje do kotletów, pieczonych mięs oraz do dań rybnych.
Składniki:
5 ogórków kiszonych
1 biała część pora
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie natka pietruszki
Pora dokładnie myję, osuszam i kroję w półtalarki, ogórki kroję w cienkie plasterki.
Majonez łączę ze śmietaną oraz przyprawami.
W salaterce mieszam wszystkie składniki i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Surówkę przed podaniem ozdabiam drobno posiekaną natką pietruszki.
Zapisuję sobie i na pewno spróbuję, o ile uda mi się dostać ogórki kiszone, bo to nie taka prosta sprawa :(
OdpowiedzUsuńOgórki kiszone na szczęście zawsze mam domowej roboty, bo te ze sklepu pozostawiają wiele do życzenia :(
Usuńja jeszcze słoik ogórków mam :) muszę pomyśleć o tym dodatku do rybki :)
OdpowiedzUsuń