Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie to nic innego jak lekko czerstwe pieczywo, zanurzone w jajku oraz mleku i usmażone na złocisto.
Świetny pomysł na szybkie śniadanie, podane na ciepło, koniecznie z kubkiem gorącego mleka albo kakao.

Dziś przepis na tosty francuskie na słodko, podane w najprostszej postaci z cukrem pudrem.

Złociste, chrupiące, po prostu przepyszne, znikają z talerza w kilka chwil.



Składniki:
na 4 tosty

2 jaja
50 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru Kupiec
4 kromki pieczywa tostowego
klarowane masło


Do miseczki wbijam jaja i roztrzepuję je dokładnie widelcem, następnie dodaję mleko oraz cukier puder, całość dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło.
Kromki pieczywa zanurzam na 30 sekund z każdej strony w mleku i jajku, następnie umieszczam na rozgrzanej patelni i smażę na złocisto.
Usmażone pieczywo przed podaniem można odsączyć na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

Tosty francuskie podaję gorące, przyprószone cukrem pudrem ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments: