Pasta jajeczna z koperkiem

Bardzo często przyrządzamy w domu różnego rodzaju pasty w większej ilości i przechowujemy je w pojemnikach hermetycznych w lodówce, ciesząc się ich smakiem 2-3 dni.

Smaczna i domowa pasta jajeczna zawsze wygra z tą kupioną w sklepie.
Najlepiej przygotować ją ze świeżych jaj od szczęśliwej kurki :) i z dodatkiem świeżych warzyw.

Do pasty jajecznej zazwyczaj dodajemy szczypiorek, a ja dziś proponuję wersję ze świeżym koperkiem.
Pasta ma przyjemny słoneczny kolor, cudowny aromat i jest bardzo smaczna.


Składniki:

5 jaj
1/2 pęczka świeżego koperku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku

Jaja gotuję na twardo, studzę w zimnej wodzie i obieram ze skorupek.
Obrane jaja przekładam do miseczki i rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję majonez, jogurt naturalny, przyprawy oraz posiekany drobno koperek.
Całość mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, 
świetnie smakuje także na drugi dzień kiedy smaki dokładnie przegryzą się.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. ostatecznie poczułam się zachęcona do wykonania takiej pasty jajecznej, dziękuję
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda przepysznie! <3 uwielbiam pasty jajeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię i ze szczypiorkiem i z koperkiem, bo uwielbiam oba te smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa - najlepsza ! Pyszna propozycja :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. z koperkiem jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda ta pasta, Fajne przepisy publikujesz, Ładny blog

    Zapraszam do siebie na chwile i na dłużej do grona obserwatorów.
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Miłego tygodnia życzę :)
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem co będzie w sobotę rano na śniadanie. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń