Bardzo często przyrządzamy w domu różnego rodzaju pasty w większej ilości i przechowujemy je w pojemnikach hermetycznych w lodówce, ciesząc się ich smakiem 2-3 dni.
Smaczna i domowa pasta jajeczna zawsze wygra z tą kupioną w sklepie.
Najlepiej przygotować ją ze świeżych jaj od szczęśliwej kurki :) i z dodatkiem świeżych warzyw.
Do pasty jajecznej zazwyczaj dodajemy szczypiorek, a ja dziś proponuję wersję ze świeżym koperkiem.
Pasta ma przyjemny słoneczny kolor, cudowny aromat i jest bardzo smaczna.
Składniki:
5 jaj
1/2 pęczka świeżego koperku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Jaja gotuję na twardo, studzę w zimnej wodzie i obieram ze skorupek.
Obrane jaja przekładam do miseczki i rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję majonez, jogurt naturalny, przyprawy oraz posiekany drobno koperek.
Całość mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku,
świetnie smakuje także na drugi dzień kiedy smaki dokładnie przegryzą się.
ostatecznie poczułam się zachęcona do wykonania takiej pasty jajecznej, dziękuję
OdpowiedzUsuńMonika
O mniam, wygląda przepysznie! <3 uwielbiam pasty jajeczne. :)
OdpowiedzUsuńdo zrobienia :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pasty:)
OdpowiedzUsuńJa robię i ze szczypiorkiem i z koperkiem, bo uwielbiam oba te smaki :))
OdpowiedzUsuńDomowa - najlepsza ! Pyszna propozycja :) !
OdpowiedzUsuńz koperkiem jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pasty jajeczne
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta pasta, Fajne przepisy publikujesz, Ładny blog
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na chwile i na dłużej do grona obserwatorów.
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Miłego tygodnia życzę :)
Pozdrawiam
Aga
Już wiem co będzie w sobotę rano na śniadanie. Dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuń