Uwielbiam sałatki śledziowe. Na blogu znajduje się już spory zbiór przepisów na śledzie pod różną postacią. Dzisiejsza sałatka śledziowa to jedna z tych za którą przepada cała rodzina. Jest łatwa do przygotowania i zawsze pojawia się u Nas w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis, a więcej pomysłów na sałatki śledziowe znajdziecie w tej zakładce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEBX2G3tJsQ4P4MctJ0qcnkMqgtbYED1T0uIpA0h-yao-hWgp4IqfFbAOUm9ylIadW86qY3XyE-fTsRMsXuTyd0RzZhyiORrDUcNCSp-klLwTD94gHHYPJHtee8wqsvAW_esTCiZ9PbKhk/s1600/mjhgtfrtyuj.jpg)
Składniki:
na 3-4 porcje
400 g filetów śledziowych solonych a la matjas (będą pasować również śledzie po wiejsku)
3 jajka ugotowane na twardo
4 ogórki konserwowe
4 płaty papryki konserwowej
2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby nie były zbyt
słone. W między czasie kilka razy wymieniam wodę, smak śledzi musi
odpowiadać Naszym preferencjom. Wymoczone śledzie osuszam papierowym
ręczniczkiem i kroję w kostkę. Ogórki oraz paprykę dobrze osączam z zalewy, wraz z jajkami ugotowanymi na twardo również kroję w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, pieprz i sól do smaku, dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przechowuję do 3 dni w lodówce.
0 comments:
Prześlij komentarz