Nareszcie przyszła do Nas wiosna - piękna, ciepła i radosna 😉 Nie da się ukryć, że są dni, kiedy to temperatury przypominają środek lata. W związku z tym wszyscy chętnie grillujemy na świeżym powietrzu. Na blogu znajdziecie sporo pomysłów na dania z grilla, a dziś zapraszam Was także na bardzo smaczną sałatkę, którą możecie serwować jako dodatek do dań z grilla. Taka sałatka może również stanowić smaczną przekąskę np. w ramach drugiego śniadania albo lekką kolacją. Jeżeli użyjecie gotowy mix sałat przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil.
Jeżeli jesteście miłośnikami grillowania, zajrzyjcie koniecznie na prosty przepis na ziemniaczaną sałatkę grillową z ogórkiem kiszonym oraz lekką sałatkę do dań z grilla.
Składniki:
na 2-4 porcje
1 opakowanie (200g) mixu sałat (albo mieszanka rukoli, roszponki i sałaty lodowej)
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
150 g odsączonej kukurydzy z puszki
1 mała czerwona cebula
3-4 liście świeżej bazylii
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy lub płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki gładkiej musztardy np. dijon, sarepskiej
pieprz, sól do smaku
Mix sałat lub ulubioną mieszankę zieleniny wyłóż na talerz lub do salaterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki, czerwoną cebulę posiekaj w piórka, ser feta pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki ułóż na sałacie, dodaj również listki bazylii. Składniki na dressing wymieszaj ze sobą w miseczce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polej przygotowanym sosem bezpośrednio przed podaniem. Sałatka jest bardzo smaczna, świetnie odnajdzie się zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do dania głównego. Możesz serwować ją również jako dodatek do potraw z grilla. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz