Sałatka grillowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Sałatka z ziemniakami i ogórkiem kiszonym to prosty i smaczny dodatek do wszelkich dań grillowych. W sezonie przyrządzam ją z młodych ziemniaków, które gotuję w mundurkach. Jeżeli jednak zostanie Wam większa ilość ziemniaków z obiadu możecie je także użyć do przygotowania tej sałatki. Zieleniny dodajcie tak naprawdę tyle, aby odpowiadała Wam jej ilość. Ja proponuję koperek i dla zaostrzenia smaku szczypior. Można jednak podmienić to na pietruszkę, lubczyk, tymianek czy inne świeże zioła. Przy okazji jest to świetny sposób na to, aby wyczyścić zapasy ogórków kiszonych, które zalegają jeszcze w naszej piwnicy :)
Sałatka świetnie smakuje do wszelkich dań mięsnych, najlepiej podawać ją mocno schłodzoną.

Składniki:
6-8 dużych ziemniaków
4 duże ogórki kiszone
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól 
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie obieram je i kroję w dość drobną kostkę.
(Można także wykorzystać ziemniaki pozostałe np. z obiadu). Ogórki również kroję w kostkę.
Koperek oraz szczypior drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy do smaku oraz majonez i jogurt naturalny, mieszam. Przed podaniem całość wstawiam pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.

Sałatkę podaję jako dodatek do wszelkich dań mięsnych z grilla.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz