Surówka z młodej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z młodej kapusty to w Naszym domu obowiązkowy dodatek w sezonie do obiadu. Przygotowuję ją na kilka różnych sposobów, a dziś prezentuję taką najprostszą i chyba najbardziej znaną wersję. Kapustę po rozdrobnieniu celowo przelewam wrzątkiem, aby była bardziej miękka i przyjazna do jedzenia. Zapraszam do przygotowania takiej pysznej, domowej surówki, która świetnie smakuje do kotletów, gulaszów czy dań rybnych.

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 duże słodkie jabłko
2 średnie marchewki
2-3 łyżki posiekanego drobno koperku
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
świeżo mielony pieprz

Z kapusty usuwam zewnętrzne, uszkodzone liście, przekrawam ją na pół i drobno siekam.
Kapustę przekładam do miski, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok. 6-8 minut, następnie dokładnie odcedzam. Dzięki temu kapusta będzie bardziej miękka i przyjazna do jedzenia.
Marchew obieram i ścieram wraz z jabłkiem na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekam.

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, doprawiam do smaku szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaję ocet, olej oraz cukier do smaku, całość dokładnie mieszam i jeżeli pozwala na to czas wstawiam pod przykryciem do lodówki na 30-60 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz