Grillowany filet z kurczaka

Grillowany filet z kurczaka to pomysł na trochę lżejsze danie, które możemy przygotować zarówno na tradycyjnym grillu jak i na patelni grillowej przez cały rok. W dzisiejszej wersji prezentuję moją ulubioną marynatę, ale tak naprawdę możemy użyć swoich ulubionych przypraw oraz ziół.
Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami, świetnie będzie pasowała tutaj lekka sałatka z pomidorkami koktajlowymi albo sałatka ziemniaczano-ogórkowa.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
pieprz i sól do smaku


Mięso oprószam solą i pieprzem, pozostałe składniki marynaty umieszczam w misce i mieszam ze sobą. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie z każdej strony i wstawiam pod przykryciem do lodówki na ok. 45 minut. Filety z kurczaka grilluję na rozgrzanym ruszcie z każdej strony ok. 10-15 minut łącznie. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz