Koktajl owocowy z jarmużem

Jarmuż jest warzywem po które ostatnio bardzo często sięgam. Najczęściej przygotowuję z jego dodatkiem koktajle. Zastosowań jest wiele, najlepiej smakuje chyba z bananem i truskawkami. 
Dziś jednak wykorzystałam sezonowo słodkie, dojrzałe brzoskwinie oraz soczystą pomarańczę.
Jarmuż w połączeniu z owocami jest praktycznie niewyczuwalny w smaku, za to sprawia, że koktajl jest pożywny oraz zdrowy. Jeżeli chcecie możecie podmienić wodę na mleko lub maślankę, można także pominąć dodatek siemienia oraz płatków owsianych.
 
Składniki:
na 2 porcje

2 garście jarmużu
1 pomarańcza
2-3 brzoskwinie najlepiej słodkie, dojrzałe
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka miodu
ok. 400 ml wody mineralnej (można podmienić na mleko, jogurt, maślankę)

Jarmuż myję i dzielę na mniejsze części, przekładam do misy blendera.
Pomarańczę obieram (można pozbawić ją białych błonek) kroję na mniejsze części, brzoskwinie pozbawiam pestek i kroję na ósemki. Owoce dodaję do jarmużu i stopniowo dolewając wodę miksuję całość do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaję miód do smaku, siemię lniane oraz płatki owsiane. Dolewam jeszcze trochę płynu, czekam kilka minut, aż płatki owsiane napęcznieją.
Na koniec ponownie całość miksuję, przelewam do wysokich szklanek i podaję od razu po przygotowaniu.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz