Flądra, to niezwykle popularna ryba nad polskim morzem. Zazwyczaj jemy ją smażoną, grillowaną lub w zupach. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie,
w którym biorę udział chciałam Wam zaprezentować flądrę w nieco innym wydaniu. Przygotowałam prostą i pyszną sałatkę z krewetkami, filetem z flądry, awokado i warzywami. Wyszła fantastyczna, z posmakiem suszonych pomidorów i dużą ilością warzyw. Koniecznie wypróbujcie, możecie sałatkę serwować z opieczoną bagietką.
Flądra
Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o
asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie
morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza
się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę
głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders).
Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte
drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w
szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u
podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po
zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają
długość 50 cm.
Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.
Składniki:
na 2-3 porcje
flądra - u mnie filety z 2 ryb - ok. 350 g
krewetki - ok. 15 sztuk
mix sałat - 200 g
10 pomidorków koktajlowych
1 dojrzałe awokado
pieprz, sól do smaku
mielone suszone pomidory (przyprawa)
masło klarowane
sezam do dekoracji
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
dressing miodowo - musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
1. Na patelni roztop masło i wyciśnij czosnek. Dodaj krewetki i przez chwilę smaż do momentu zezłocenia. Dodaj pieprz i sól do smaku. Krewetki przełóż na papierowy ręcznik.
2. Na tę samą patelnię przełóż oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki filety flądry. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mielonymi suszonymi pomidorami. Podsmaż, aż stracą swoją surowość.
3. Awokado pokrój na paseczki, pomidorki przekrój na połówki, składniki na dressing połącz ze sobą.
4. Na talerze lub większy półmisek ułóż mix sałat, pomidorki oraz awokado. Na wierzch ułóż krewetki oraz podsmażone filety flądry. Całość posyp sezamem i polej dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
0 comments:
Prześlij komentarz