Placki jogurtowe z borówkami

 

 


 Placki jogurtowe z borówkami 🫐🫐🫐
Idealne na śniadanie, podwieczorek lub na wynos np. do szkoły :) Proste do przygotowania, szybkie i pyszne!

Składniki:
na ok. 20 placków

1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temp. pokojowej

3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 szklanka borówek
1 jajko
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia

Do miski przełóż jogurt, jajko, mleko i cukier. Wymieszaj składniki trzepaczką. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszaj do uzyskania gęstej i aksamitnej konsystencji. Na koniec dodaj borówki, połącz wszystkie składniki.
Patelnię delikatnie natrzyj olejem, ja w tym celu wykorzystuję pędzelek kuchenny. Nakładaj małe porcje ciasta, 1 łyżka ciasta - 1 placek. Smaż na złocisto z obu stron. Placki przełóż na papierowy ręcznik. Podawaj lekko ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego i borówkami, albo oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz