Placki jogurtowe z borówkami 🫐🫐🫐
Idealne na śniadanie, podwieczorek lub na wynos np. do szkoły :) Proste do przygotowania, szybkie i pyszne!
Składniki:
na ok. 20 placków
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temp. pokojowej
3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 szklanka borówek
1 jajko
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia
Do
miski przełóż jogurt, jajko, mleko i cukier. Wymieszaj składniki
trzepaczką. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszaj do
uzyskania gęstej i aksamitnej konsystencji. Na koniec dodaj borówki,
połącz wszystkie składniki.
Patelnię delikatnie natrzyj olejem, ja w
tym celu wykorzystuję pędzelek kuchenny. Nakładaj małe porcje ciasta, 1
łyżka ciasta - 1 placek. Smaż na złocisto z obu stron. Placki przełóż na
papierowy ręcznik. Podawaj lekko ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego i
borówkami, albo oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz