Najlepsza Babka Piaskowa.

Wspaniała, mięciutka i puszysta babka - idealna na każdą okazję.

Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju babeczki, chyba ze względu na ich wspaniały kształt oraz możliwość ozdabiania lukrem.

Dziś skorzystałam z czerwonego barwnika i stworzyłam kolorowy lukier.

Od razu zaznaczam, że z podanych składników wychodzą dwie duże baby.



Składniki:
na 2 formy o średnicy 25 cm

 200 g masła
300 g cukru
6 jaj
400 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Lukier:

50 g cukru pudru
4 łyżki letniego mleka
ewentualnie czerwony barwnik


Masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch.
Wbijam po jednym jajku i miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Dodaję mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesianą przez sito oraz proszek do pieczenia, po każdym kolejno dodany składniku miksuję wciąż na najniższych obrotach.

Na sam koniec dodaję skórkę otartą z cytryny, olej i ocet.
Miksuję.
Masa ma być lśniąca i gładka.

Formy natłuszczam i podsypuję bułką tartą i napełniam ciastem do 3/4 wysokości.
Baby bardzo wyrastają podczas pieczenia.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Babę ozdabiamy według uznania polewą, cukrem pudrem lub lukrem.

Lukier:
Cukier puder łączę z wodą i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
Na koniec dodaję na wykałaczce szczyptę barwnika i ponownie dokładnie mieszam.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments: