Pizza serowa z mięsem mielonym: Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

W tym miesiącu w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnionymi Blogerami przygotowaliśmy pizzę na Międzynarodowy Dzień Pizzy :)

Moja propozycja to pizza serowa z mięsem mielonym.
Pizza wykonana jest na cienkim cieście, z dużą ilością mięsa mielonego oraz sera.
Smaczna, treściwa oraz bardzo syta.
Świetna propozycja na obiad.





Składniki:
na 2 pizze o średnicy 30 cm

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
125 ml przegotowanej ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy


Dodatki:
300 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
2 czerwone cebule
150 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
czerwona papryka w proszku
oregano
pieprz, sól do smaku
2 kulki sera mozzarella
200 g żółtego sera



Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie wraz z cukrem.
Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję sól, rozpuszczone drożdże i oliwę.
Mieszam składniki łyżką, aż do połączenia się, a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dolewam trochę letniej wody, ciasto powinno być dość miękkie.
Wyrobione ciasto przekładam do miski i przykrywam czystą ściereczką, odstawiam na minimum 45 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe części, każdą część spłaszczam w dłoniach i rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na dwa placki o średnicy ok. 30 cm.

Placki układam na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiam na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie szykuję dodatki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję mięso mielone oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
Całość smażę do momentu, aż mięso straci swoją surowość.
Następnie dodaję puszkę krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, przyprawy do smaku oraz zioła.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i duszę kilkanaście minut na małym ogniu, aby ewentualny nadmiar płynu odparował, a sos stał się gęsty.

Mozzarellę kroję w plastry, a ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

Na każdą pizzę wykładam sporą warstwę mięsa mielonego i rozprowadzam dokładnie po całości, na mięso układam mozzarellę oraz ser żółty. 
Pizzę z wierzchu dodatkowo przyprószam oregano.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C, wstawiam przygotowane pizze i piekę przez ok. 20 - 25 minut.

Po upieczeniu pizze przekładam na metalową kratkę - ruszt, aby odparowała trochę od spodu, następnie dzielę na porcje i podaję z ulubionymi sosami.




 W lutowym Wyzwaniu Blogerów i Blogerek wzięli udział:


Bardzo lubię takie akcje, jak zawsze świetnie się bawiłam podczas wspólnego Wyzwania :)


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

13 comments:

  1. Ojjj kurcze ! Takiej jeszcze nie jadłam :) Kiedy mogę się na nią wprosić :D ? Mm taaaki ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada..a Międzynarodowy Dzień Pizzy był 9 lutego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze byl 9 lutego :-) my postanowilismy przedluzyc ten termin o kilka dni :-)

      Usuń
  3. Taka mięsna to ulubiona pizza mojego męża:-) I ja też nie pogardziłabym kawałeczkiem:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Człowiek jednak to kopalnia pomysłów, fantastyczna pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję na liście "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Justynka mój Michał jest tą Twoją pizzą zachwycony ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika!
      Mój Michał również był tą pizzą zachwycony :)

      Usuń
  7. ten ser rozpuszczony z wierzchu... wygląda obłędnie!
    dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejna uczestniczka akcji i kolejna wspaniała pizza :)
    dziękuję za cudnie spędzony czas :***

    OdpowiedzUsuń