Kasza jaglana na słodko z owocami

W ostatnim czasie dość często wyjeżdżam i spędzam dużo czasu po za domem co przejawia się rzadszymi wpisami na blogu.
Pogoda od początku lipca bardzo Nas rozpieszcza, nadeszło wspaniałe lato więc wraz z Mężem i Synkiem spędzamy dużo czasu na łonie natury, ze znajomymi i z Rodziną.
 Za kilka dni wyjeżdżamy także na urlop więc dopiero w drugiej połowie lipca będę bardziej aktywna.
Nie oznacza to jednak, że nie mam czasu na gotowanie tym bardziej na jedzenie.
Staram się szykować dużo smacznych, zdrowych i lekkich deserów, sałatek oraz przekąsek, korzystając przy okazji z sezonowych owoców i warzyw.

Dziś zapraszam Was na deser z kaszy jaglanej z owocami.
Dodałam tutaj owoce, które akurat miałam w domu, ale oczywiście możecie je podmienić na swoje ulubione, dla przełamania smaku dodałam listki świeżej bazylii, możecie je wymienić na melisę, miętę albo pominąć całkowicie.

Na facebooku pojawiło się kilka próśb, abym napisała jak gotuję kaszę jaglaną.
Opisałam to w tym poście w kilku zdaniach, jednak planuję na przyszłość osobny wpis o kaszy jaglanej, jej zaletach i o sposobach gotowania.

Przy okazji zaproszę Was do śledzenia mojego profilu na Facebooku oraz Instagramie.
W okresie wakacyjnym dużo się tam dzieje :)


Składniki:
na 2 porcje

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
kilka listków świeżej bazylii
5-6 świeżych moreli
2 banany
 garść truskawek
garść malin


Wszystkie owoce myję i osuszam.
Banany i morele kroję w kostkę.
Listki bazylii drobno siekam.

Kaszę jaglaną gotuję według wskazówek na opakowaniu.

Zawsze na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej przeznaczam dwie szklanki zimnej wody, jednak w zanadrzu polecam mieć ugotowany wrzątek, gdyż jaglanka lubi chłonąć wodę i podczas gotowania zazwyczaj uzupełniam płyn.

Gotującą się kaszę jaglaną solę do smaku i zawsze dodaję 1/2 łyżeczki masła, 
dość często mieszam i gotuję ok 10-12 minut, zazwyczaj pod przykryciem.
Płynu dolewam tylko tyle, aby na koniec nic nie odcedzać, kasza ma być ugotowana na sypko.

 Ugotowaną kaszę dodaję do owoców i bazylii, mieszam, przekładam do pucharków i podaję.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Kocham kasze jaglaną na słodko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ja coś za kaszą na słodko nie jestem, ale ta Twoja Tysiu wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie! Idealne połączenie, deser marzenie! :)

    Miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie idealne, deser marzenie! :)

    Miłego wypoczynku zatem na urlopie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę jaglaną, ale na słodko jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Na słodko również. Twoja kasza wygląda na tak pyszną, że chętnie poczęstowałabym się takim pucharkiem :)

    OdpowiedzUsuń