Naleśniki budyniowe

Naleśniki uwielbiają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli. Dziś mam dla Was najlepszy przepis na naleśniki budyniowe, które są dla mnie wspaniałym wspomnieniem z dzieciństwa. Zabieram Was w małą podróż, do czasów kiedy byłam dzieckiem i takie naleśniki serwowała moja Babcia. Smakowały obłędnie, dlatego dziś przygotowałam je dla Was, w bardziej nowoczesnej wersji wraz z dodatkiem cukru DIAMANT TRZCINOWY. Wiadomo przecież nie od dziś, że Słodkie Łączy nie tylko smaki, ale miłe chwile i momenty. 


Naleśniki są doskonale znane na całym świecie, a pierwszy raz przyrządzano je ponoć już w starożytności. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycyjska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.


Naleśniki przyrządzam na różne sposoby, a poniżej zostawiam Wam przepis na puchate naleśniki budyniowe, takie jak robiła babcia. Do przygotowania naleśników wykorzystałam cukier puder trzcinowy Diamant, a serwowałam je z pysznym syropem trzcinowym. Syrop trzcinowy DIAMANT jest idealny nie tylko do naleśników, gofrów czy deserów. Nie kupicie tego produktu u żadnego innego
producenta – jest to super innowacja i ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać również do przygotowania marynat, sosów czy dipów.

Cukier trzcinowy ma szerokie zastosowanie w kuchni całego świata! Znaleźć go możemy w wielu znanych deserach i potrawach. Jesteś ciekaw do czego dodaje się go w Chinach, Ameryce czy Tajlandii? A może zastanawiasz się, w jakim kraju po raz pierwszy go wyprodukowano? Po wiele więcej ciekawostek i przydatnych informacji zajrzyj tutaj. 

Zapraszam Was gorąco na www.trzcinowy.slodkielaczy.pl - tam więcej słodkich i wytrawnych dań z użyciem Diamanta trzcinowego. 

NALEŚNIKI BUDYNIOWE:




Naleśniki budyniowe

Składniki:

na ok. 20 sztuk 

1 szklanka = 250 ml pojemności


ciasto:

1, 5 szklanki wody gazowanej

1, 5 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki oleju + odrobina do smażenia

3 szklanki mąki tortowej

2 x budyń waniliowy bez cukru, proszek

3 łyżki Diamant cukier trzcinowy nierafinowany puder

szczypta soli


nadzienie:

300 g twarogu półtłustego

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru trzcinowego Diamant 


dodatkowo:

świeże owoce do podania

cukier puder i syrop trzcinowy do dekoracji


Przygotowanie:

Do miski przesiej przez sito mąkę, proszki budyniowe, cukier puder i sól. Następnie dodaj wodę gazowaną, mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, bez grudek. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj lekko olejem. Do tego celu najlepiej wykorzystać kuchenny pędzelek lub ręcznik papierowy. Smaż naleśniki z obu stron na złocisto i odkładaj na talerz. Przed nałożeniem kolejnej partii ciasta, ponownie natłuść patelnię. 

Składniki nadzienia rozgnieć i wymieszaj widelcem. Naleśniki przekładaj nadzieniem serowym i składaj w trójkąt. Jeżeli jest potrzeba możesz je delikatnie podgrzać na patelni wraz z nadzieniem. Naleśniki budyniowe serwuj na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub polane syropem trzcinowymi udekorowane ulubionymi owocami. Są wyśmienite :)

Smacznego!
















DIAMANT Syrop Trzcinowy Złocisty to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Dobrze komponuje się także w kuchni orientalnej, kiedy połączymy go np. z sosem sojowym czy ostrą papryczką chilli i przyprawami, takimi jak imbir czy curry.




 Post powstał przy współpracy z marką Diamant.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza