Warzywny omlet z pieczarkami

WARZYWNY OMLET Z PIECZARKAMI 

Warzywa, w szczególności te sezonowe stanowią podstawę mojej diety. Dlatego bardzo ucieszyłam się, kiedy dostałam zaproszenie do kampanii "Moc Polskich Warzyw". Dokładnie 16 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Kampania "Moc Polskich Warzyw" promuje spożywanie lokalnych, sezonowych warzyw uprawianych w polskich gospodarstwach. Szczególnym produktem, który przybliżę Wam biorąc w niej udział są pieczarki. Przygotowałam dzisiaj dla Was garść informacji na temat pieczarek oraz przepis na pyszny i sycący omlet z pieczarkami, który doskonale sprawdzi się na śniadanie albo na lunch. 

Kampania "Moc Polskich Warzyw" powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą także inne zrzeszenia m.in. Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Malinowy Król czy też Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych. Kluczowym celem kampanii jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Kampania "Moc Polskich Warzyw" stawia na promocję sezonowych, lokalnych warzyw, uprawianych w polskich gospodarstwach. Dieta sezonowa, jest dla mnie od wielu lat inspiracją do tworzenia codziennego menu dla całej rodziny oraz przepisów na bloga. Sięgając po sezonowe warzywa i owoce dostarczamy naszemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych, i właśnie tym kluczem staram się kierować w trakcie codziennego gotowania. 

W każdy piątek wybieram się na lokalny targ, gdzie jest zawsze najlepszy wybór sezonowych warzyw. Aktualnie w mojej kuchni rządzą m.in. pieczarki, pomidory, papryka i cukinia. Uwielbiam te warzywa za smak i różnorodność. Pieczarki zazwyczaj wykorzystuję do wytrawnych śniadań oraz obiadów. Z pomidorów, papryki i cukinii robię za to odżywcze zupy i sałatki, które uwielbia cała rodzina.




Pieczarki - właściwości odżywcze i zdrowotne:

Podobnie jak większość grzybów, pieczarki są niskokaloryczne, ale zawierają dużo składników odżywczych. Jedna szklanka (96 g) świeżych pieczarek dostarcza:

 Kcal: 21
Węglowodany: 3 gramy
Błonnik: 1 gram
Białko: 3 gramy
Tłuszcz: 0 gramów
Witamina D: 33% referencyjnej wartości spożycia (RWS)
 Selen: 16% RWS
Fosfor: 12% RWS
Kwas foliowy: 4% RWS

Ze względu na ekspozycję UV lub światło słoneczne grzyby są naturalnym źródłem witaminy D2. Dodatkowo badania sugerują, że pieczarki dostarczają niewielkie ilości witaminy B12. Ponieważ ta witamina jest zazwyczaj pozyskiwana ze źródeł zwierzęcych, może to być korzystne dla wegeterian i wegan. Ponadto zapewnia większą wartość białka niż duża część warzyw, co jest również korzystne jeśli stosujecie dietę roślinną, ponieważ może pomóc w zwiększeniu spożycia białka.

Badania naukowe potwierdzają również przeciwnowotworowe, odpornościowe i antybakteryjne właściwości pieczarek. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety, a większość osób może bez przeszkód spożywać pieczarki nawet na surowo.


Właściwości kulinarne pieczarek:

Ze względu na łagodny smak i miękką konsystencję pieczarki stanowią doskonały dodatek do różnorodnych potraw. 

Kilka propozycji jak możesz włączyć je do swojej diety:

- Pokrój pieczarki na plasterki, podsmaż i dodaj do domowych zapiekanek
- Duże pieczarki faszeruj ulubionymi składnikami i zapiecz w piekarniku
- Doskonale łączą się ze smażonym mięsem i warzywami 
- Stanowią świetny dodatek do omletów lub jajecznicy, tym samym możemy uzyskać wartościowe i odżywcze śniadanie
- Zapieczone w temperaturze 180° C z gałązkami rozmarynu i tymiankiem, będą pyszną, chrupiącą przekąską,
- Pieczarki stanowią główny składnik zupy pieczarkowej. Przepis na najlepszą zupę pieczarkową znajdziesz na blogu, wystarczy, że klikniesz tutaj.




Warzywny omlet z pieczarkami:
Składniki:
na 2 średniej wielkości omlety lub 1 bardzo duży, który finalnie można podzielić na kilka mniejszych kawałków

200 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości czerwona papryka
1/2 małej cukinii
6 jajek 
6 łyżek mleka
masło klarowane do smażenia
szczypiorek lub natka pietruszki do podania
opcjonalnie garść tartego sera żółtego 
pieprz i sól do smaku 

1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
2. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i wraz z cukinią również pokrój w kostkę. 
3. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, pieprz i sól do smaku. Połącz składniki na jednolitą masę.
4. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulkę oraz pieczarki. Następnie dodaj pozostałe warzywa i duś składniki przez kilka minut. 
5. Warzywa dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię dodaj ponownie odrobinę masła klarowanego.
6. Wlej masę jajeczną z dodatkami. Na małej mocy palnika smaż omlet 3-4 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Tutaj możesz skorzystać z pomocy talerza, który przystawisz do omleta i obrócisz patelnię. Następnie przełożysz omleta ponownie na patelnię.
7. Na koniec omlet według uznania posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem, jeszcze chwilę smaż pod przykryciem.
8. Gotowe :) serwuj omlet z dodatkiem świeżych warzyw lub ulubionym pieczywem.
Smacznego!











Kampania Moc Polskich Warzyw jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz