Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolką

Po krótkiej przerwie wracam z kolejnym przepisem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Śledź, to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Przygotowuję ją na różne sposoby, ale w postaci przekąsek i sałatek smakuje nam najbardziej ;) Dziś serwuję wczesne ziemniaki gotowane w mundurkach z sałatką śledziową na bazie czerwonej fasolki, jabłka i ogórka. Połączenie proste, ale jakże smaczne. Sałatka śledziowa w takim wydaniu jest rewelacyjna, możecie podawać ją na obiad z ziemniakami albo jako przekąskę z pieczywem.

Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.



Składniki:
na 3-4 porcje
 
400 g filetów śledziowych w zalewie octowej (u mnie domowe ze świeżych śledzi od Naturalnie Bałtyckie)
200 g kwaśnej śmietany 12% 
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pieprz, sól do smaku
sok z cytryny
por - biała część; 1 sztuka
1 duże jabłko
4-5 ogórków korniszonów 
1 mała puszka czerwonej fasoli
2 łyżki siekanego szczypiorku i natki pietruszki 
cząstki cytryny do podania  
+ wczesne ziemniaki gotowane w mundurkach

Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki. Por siekamy w talarki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a jabłko w kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Śmietanę łączymy z jogurtem naturalnym i majonezem. Dodajemy do śledzia i pozostałych składników, doprawiamy do smaku solą, łączymy ze sobą. Tak przygotowanego śledzia warto odstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Serwujemy z sałatką śledziową i kawałkami cytryny.
 Smacznego!




Pozostałe przepisy stworzone przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie znajdziesz w tej zakładce.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz