Pasta rybna z ogórkiem i kukurydzą

Pasta rybna z ogórkiem, kukurydzą i cebulką. Prosta i smaczna. Super pomysł na śniadanie, kolację albo przekąskę. Podana na grzance prezentuje się smakowicie. U mnie dziś w roli głównej gładzica, ale możecie wykorzystać inną rybę. Uwielbiam rybę i serwuję ją minimum dwa razy w tygodniu. Wszystkie przepisy, przygotowane przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie w którym biorę udział znajdziecie w tej zakładce.

Gładzica

Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg.  Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).


Składniki:
na ok. 10 mini grzanek 

2 gładzice lub inne ryby o białym mięsie
4 ogórki kiszone 
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
pęczek szczypiorku
pieprz, sól 
sok z cytryny
oliwa 
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy 
 do podania: bagietka lub ulubione pieczywo

 
Rybę wypatrosz, umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C, do miękkości. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Gładzicę pozbaw ości i podziel na mniejsze kawałki. Mięso ryby przełóż do miski. Dodaj odsączoną kukurydzę, drobno posiekane ogórki kiszone, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj. Teraz dopraw pastę do smaku pieprzem, solą i musztardą. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny, wymieszaj. 
Bagietkę pokrój na kromki, podpiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na podpieczone pieczywo ułóż pastę. Podawaj od razu po przygotowaniu. 
Smacznego!
#naturalniebałtyckie





 Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz