W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dziś dla Was pomysł na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Pieczona belona z domowymi frytkami, również z piekarnika. Do tego prosta sałatka na bazie kolorowych warzyw i sos tatarski. Wyszło pysznie!
Belona - Bocian z Bałtyku
Belona
ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze
szpiczastym dziobem. Z tego względu bywa żartobliwie nazywana morskim
bocianem. Poza tym jest blisko spokrewniona z rybami latającymi. Sama w
przypadku ucieczki lub ataku potrafi wyskakiwać nad powierzchnię wody.
Osiąga długość od 60 do 100 cm, masę do 1 kg. Jej grzbiet jest
ciemnoniebieski bądź ciemnozielony, boki srebrne, lśniące, brzuch biały z
żółtym połyskiem.
Belonę można spotkać w płytkich wodach
przybrzeżnych południowego Bałtyku, na północy występuje sporadycznie. W
Morzu Bałtyckim pojawia się tylko na tarło w okresie od maja do lipca.
Przez większą część roku odbywa z kolei bardzo dalekie wędrówki w
poszukiwaniu pokarmu, czym przypomina makrelę.
Jednym z jej
ulubionych tarlisk są wody Zatoki Puckiej. To właśnie w Pucku, w połowie
maja odbywa się co roku Belonada, czyli widowiskowe zawody połowu
belony i związane z nimi imprezy kulinarne. W miejscowych smażalniach i
restauracjach można wtedy spróbować tej bardzo sezonowej ryby.
Mięso
belony jest delikatne, ma niską zawartość tłuszczu. Co ciekawe, ości
belony nawet po usmażeniu mają zielonkawy kolor. Odpowiada za niego
biliwerdyna - naturalny barwnik występujący w organizmie ryby. Dzięki
temu łatwo ją wyfiletować, co może być bardzo pomocne przy
przygotowywaniu rybnych potraw dla dzieci. Belona najczęściej podawana jest usmażona lub zapiekana. Świetnie nadaje się też do wędzenia i grillowania.
Belona
ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze
względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze. Stanowi
źródło pełnowartościowego białka (ponad 20%), zawierającego wszystkie
niezbędne aminokwasy. Dostarcza wielonienasyconych tłuszczy z rodziny
omega-3, które wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego. Jest
również źródłem ważnych dla naszego organizmu witamin, przede wszystkim z
grupy A i D. Witamina A ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego
wzroku, ponadto wzmacnia układ odpornościowy, odpowiada również za dobry
stan skóry. Z kolei witamina D pozwala na utrzymanie prawidłowej
gospodarki wapniowo-fosforanowej, przez co bierze udział w budowie i
funkcjonowaniu tkanki kostnej. Ponadto reguluje odpowiedź
immunologiczną, co przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu.
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, a następnie w słupki. Zalej zimną wodą, dosyp cukier i namocz przez 30 minut. W kolejnym kroku odcedź, osusz papierowym ręcznikiem, wymieszaj z olejem, solą i rozmarynem. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
2. Ryby wypatrosz, opłucz pod zimną wodą i osusz. Pokrój na kawałki o długości ok. 10 cm. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, natrzyj olejem i oprósz przyprawami. Na każdy kawałku ryby ułóż plasterki cytryny. Rybę wsadź do piekarnika i piecz ją razem z ziemniakami przez ok. 25 minut.
3. Grzyby, ogórki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, połącz z pozostałymi składnikami na gęsty sos.
4. Rybę serwuj z frytkami, sosem tatarskim i ulubionymi warzywami lub surówką.
Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
0 comments:
Prześlij komentarz