Belona pieczona i frytki z piekarnika

W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dziś dla Was pomysł na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Pieczona belona z domowymi frytkami, również z piekarnika. Do tego prosta sałatka na bazie kolorowych warzyw i sos tatarski. Wyszło pysznie!

Belona - Bocian z Bałtyku

Belona ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze szpiczastym dziobem. Z tego względu bywa żartobliwie nazywana morskim bocianem. Poza tym jest blisko spokrewniona z rybami latającymi. Sama w przypadku ucieczki lub ataku potrafi wyskakiwać nad powierzchnię wody. Osiąga długość od 60 do 100 cm, masę do 1 kg. Jej grzbiet jest ciemnoniebieski bądź ciemnozielony, boki srebrne, lśniące, brzuch biały z żółtym połyskiem.

Belonę można spotkać w płytkich wodach przybrzeżnych południowego Bałtyku, na północy występuje sporadycznie. W Morzu Bałtyckim pojawia się tylko na tarło w okresie od maja do lipca. Przez większą część roku odbywa z kolei bardzo dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu, czym przypomina makrelę.

Jednym z jej ulubionych tarlisk są wody Zatoki Puckiej. To właśnie w Pucku, w połowie maja odbywa się co roku Belonada, czyli widowiskowe zawody połowu belony i związane z nimi imprezy kulinarne. W miejscowych smażalniach i restauracjach można wtedy spróbować tej bardzo sezonowej ryby.

Mięso belony jest delikatne, ma niską zawartość tłuszczu. Co ciekawe, ości belony nawet po usmażeniu mają zielonkawy kolor. Odpowiada za niego biliwerdyna - naturalny barwnik występujący w organizmie ryby. Dzięki temu łatwo ją wyfiletować, co może być bardzo pomocne przy przygotowywaniu rybnych potraw dla dzieci. Belona najczęściej podawana jest usmażona lub zapiekana. Świetnie nadaje się też do wędzenia i grillowania.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze. Stanowi źródło pełnowartościowego białka (ponad 20%), zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza wielonienasyconych tłuszczy z rodziny omega-3, które wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego. Jest również źródłem ważnych dla naszego organizmu witamin, przede wszystkim z grupy A i D. Witamina A ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego wzroku, ponadto wzmacnia układ odpornościowy, odpowiada również za dobry stan skóry. Z kolei witamina D pozwala na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej, przez co bierze udział w budowie i funkcjonowaniu tkanki kostnej. Ponadto reguluje odpowiedź immunologiczną, co przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu.



Belona pieczona i frytki z piekarnika
 
Składniki:
na 3 porcje
 
ryba:
2 belony
olej rzepakowy
pieprz cytrynowy
sól
plasterki cytryny  
 
sos tatarski: 
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ogórki konserwowe
5 marynowanych grzybków
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
solidna szczypta pieprzu, soli, cukru 
 
frytki z piekarnika:
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
suszony rozmaryn opcjonalnie
 
do podania:
roszponka, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe
 

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, a następnie w słupki. Zalej zimną wodą, dosyp cukier i namocz przez 30 minut. W kolejnym kroku odcedź, osusz papierowym ręcznikiem, wymieszaj z olejem, solą i rozmarynem. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

2. Ryby wypatrosz, opłucz pod zimną wodą i osusz. Pokrój na kawałki o długości ok. 10 cm. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, natrzyj olejem i oprósz przyprawami. Na każdy kawałku ryby ułóż plasterki cytryny. Rybę wsadź do piekarnika i piecz ją razem z ziemniakami przez ok. 25 minut.

3. Grzyby, ogórki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę,  połącz z pozostałymi składnikami na gęsty sos. 

4. Rybę serwuj z frytkami, sosem tatarskim i ulubionymi warzywami lub surówką.

 

Smacznego!



 

 

 Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz