Często dostaję pytania, jak stworzyć dobrą marynatę. Ja staram się zachować prostą zasadę. W mojej marynacie pojawia się kilka składników, które fajnie ze sobą współgrają. Powinno być coś ostrego, coś kwaśnego, słony i słodki składnik. Do tego możecie dodać jogurt naturalny, oliwę albo kefir. Bawcie się w kuchni i smakujcie. Ja do mojej marynaty wykorzystałam przecier jabłkowy od Purena. Bardzo fajnie sprawdził się jako słodki składnik. Tofu przed końcem pieczenia, polecam Wam przyrumienić przy funkcji grilla :)
Przygotowanie:
Tofu odsączam z nadmiaru wody, otulając go ręcznikiem papierowym. Kroję w plastry. Składniki na marynatę mieszam ze sobą. Tofu wkładam do marynaty i odstawiam na bok. Cebulę siekam w piórka, a pozostałe warzywa według uznania kroję w mniejsze kawałki. Ząbki czosnku pozostawiam w łupinach. Warzywa nacieram przyprawami oraz oliwą. Na blasze układam tofu w marynacie wraz z warzywami. Piekę ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. W trakcie pieczenia tofu smaruję pozostałą marynatą i obracam kilka razy, warzywa mieszam. Na koniec rumienię przy funkcji grilla.
W między czasie gotuję ryż. Do ciepłego ryżu dodaję sok z cytryny, skórkę otartą i szczypior. Doprawiam do smaku, mieszam. Na dno talerzy układam ryż, następnie tofu i warzywa. Całość skrapiam oliwą. Serwuję z cząstkami cytryny, sezamem i szczypiorkiem. Miseczka szczęścia gotowa :) Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz