Sałatka z kurczakiem, winogronem i selerem naciowym

Sałatka z kurczakiem, winogronem i selerem naciowym to znakomita propozycja, która doskonale sprawdzi się podczas domowych imprez w gronie znajomych. Jest sycąca, bardzo smaczna i kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo jeżeli lubisz połączenie mięsa z owocami, to jest to propozycja dla Ciebie. Sałatkę możesz również zjeść w ramach drugiego śniadania albo spakować w lunchbox i zabrać ze sobą do pracy. 
Często dostaję od Was prośby o przepisy z selerem naciowym. Ja najczęściej dodaję go do zup albo właśnie do sałatek czy surówek. Dzisiejsze połączenie w ostatnim czasie, to zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Ten prosty przepis możecie wykorzystać na Święta albo Sylwestra. 
Z dzisiejszą propozycją mam miłe wspomnienia, ponieważ sama miałam okazję jeść po raz pierwszy tą sałatkę na jednej z firmowych imprez integracyjnych. Spotkała się ona z wielką aprobatą ze strony koleżanek oraz kolegów więc musiałam czym prędzej przepis odtworzyć w domu. Imprezy integracyjne oraz spotkania firmowe to zawsze dobra okazja do świetnej zabawy, a także możliwość spróbowania nowego jedzenia. Jeżeli oprócz kulinariów także tematyka organizacji oraz imprez branżowych jest Wam bliska, koniecznie zajrzyjcie na vrpoint.pl Organizują oni stanowiska z wirtualną rzeczywistością, czyli nowoczesną technologią, która pozwala na przeniesienie się do zaskakujących światów.
 Składniki:
na ok. 3 porcje

300 g piersi z kurczaka
200 g winogron (u mnie pół na pół zielone i ciemne)
1/2 puszki kukurydzy 
3 łodygi selera naciowego
garść pestek słonecznika
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku 
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego

Pierś z kurczaka kroję w kostkę i oprószam przyprawą curry. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) prażę przez kilka minut ziarno słonecznika, odstawiam do przestygnięcia. W kolejnym kroku na tą samą rozgrzaną patelnię dodaję łyżkę oleju i smażę mięso na złocisto, następnie pozostawiam do ostygnięcia. Seler naciowy kroję w paseczki, kukurydzę odsączam z zalewy, a winogrono przekrawam na pół i usuwam pestki. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez oraz jogurt naturalny, a także sól i pieprz do smaku. Sałatkę mieszam, odstawiam do lodówki na 30 minut, aby się schłodziła. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz