Maślane ciasteczka z lentilkami

Maślane ciasteczka z lentilkami widniały na mojej liście "do zrobienia" już od dawna. Zazwyczaj przygotowuję w domu zdrowsze słodkości, zwłaszcza jeżeli wiem, że będą jadły je dzieci. A tutaj proszę biały cukier, biała mąką no i jeszcze czekoladowe cukierki, które każdy z Nas na pewno kojarzy z dzieciństwa ;) Ciastka są jednak warte grzechu, a przy tym świetnie smakują, zwłaszcza na drugi dzień. Zadbajcie oto, aby masło użyte do wypieku było dobrej jakości, czyli miało minimum 82% zawartości tłuszczu. Zdecydowanie wpływa to na dobry smak ciasteczek, które są przyjemnie miękkie, kruche i aromatyczne. Dzieci z wielką przyjemnością robiły razem ze mną ciastka, najwięcej zabawy było podczas wbijania czekoladowych cukiereczków ;) Takie chwilę są zdecydowanie bezcenne, pomimo tego, że pozostaje niezły bałagan w kuchni. Kto by jednak na to zwracał uwagę, kiedy na twarzach dzieci maluje się szeroki uśmiech. Ciastka po za tym, że są bardzo szybkie do przygotowania, świetnie prezentują się także na stole. Na koniec zdradzę Wam jeszcze, że podczas wspólnego wypieku ciastek oraz fotografowania ich, czułam zbliżającą się wielkimi krokami świąteczną atmosferę ;)

Składniki:
na ok. 25 ciasteczek

1 kostka masła w temperaturze pokojowej (200g)
1/2 szklanki cukru (jeżeli wolisz słodsze ciastka dodaj 3/4 szklanki cukru)
1 jajo
2 łyżki mleka 
2 i 1/3 szklanki mąki (250g)
1 łyżeczka sody
ok. 150 g czekoladowych cukierków typu Lentilky  


Miękkie masło ucieram przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodaję cukier i ucieram jeszcze przez 2-3 minuty, w kolejnym kroku wbijam całe jajo i miksuję przez 1 minutę. Na koniec dodaję mleko oraz mąkę z sodą przesianą przez sito. Masę mieszam teraz za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. 
Kulę ciasta wstawiam na 10 minut do lodówki. Po tym czasie nabieram ok. 1 łyżki ciasta, w dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasteczka rosną podczas pieczenia). W każde ciastko wbijam po 4-5 lentylek. Ciastka piekę przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasteczka piekę do zrumienienia, następnie przekładam na kratkę-ruszt do ostygnięcia. Przechowuję w słoiku albo metalowej puszce. (U Nas znikają zazwyczaj po 1 dniu😃)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz