Placki bananowe z płatkami owsianymi (3-składnikowe)

Jeżeli zaglądacie do mnie regularnie, to na pewno wiecie, że jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju placków. Zazwyczaj przygotowuję je na śniadanie albo na kolację. Placki uwielbiają także moje dzieci, dlatego często staram się dodawać do nich nasiona, płatki owsiane albo warzywa, żeby tym samym przemycić dzieciom cenne składniki do diety. Placuszki to również świetny pomysł na drugie śniadanie, które możemy wziąć ze sobą na wynos. Dziś zapraszam Was na placki bananowe z płatkami owsianymi, które składają się tylko z trzech składników. Możecie zaszaleć i wzbogacić je o smak cynamonu albo wanilii. W plackach głównym spoiwem są płatki owsiane dlatego koniecznie zajadajcie je z owocami, dżemem, musem albo masłem orzechowym :)

Składniki:
na ok. 15 placuszków

2 średniej wielkości dojrzałe banany (są najsłodsze)
3 jaja 
ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (błyskawiczne odradzam)

dodatkowo
olej do smażenia 
opcjonalnie cynamon, wanilia do smaku
ulubione owoce, syrop, mus do podania


W misce umieszczam banany podzielone na mniejsze kawałki oraz jajka. Za pomocą ręcznego blendera miksuję składniki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Teraz dodaję płatki owsiane, ponownie miksuję całość na jednolitą, gęstą masę. (Na tym etapie możesz dodać do smaku cynamon, gdyby masa była zbyt gęsta dolej trochę mleka, jeżeli będzie zbyt rzadka dodaj więcej płatków owsianych).
Masę pozostawiam na 10 minut, następnie rozgrzewam patelnię i za pomocą silikonowego pędzelka smaruję dno delikatnie olejem. Łyżką nakładam płaskie porcje ciasta (1 łyżka-1 placek) i smażę placuszki z obydwu stron, aż do zrumienienia. Placki podaję z syropem klonowym oraz owocami.

Moje uwagi:
1) Wybierz dojrzałe banany, najlepiej takie z lekko czarną skórką. Dzięki temu placki będą słodkie bez dodatku substancji słodzącej.
2) Podczas smażenia przygotuj szklankę w zimną wodą i za każdym razem kiedy będziesz nabierać kolejną porcję ciasta, zamocz łyżkę w zimnej wodzie. Dzięki temu masa nie będzie kleiła się tak bardzo do łyżki i ze spokojem usmażysz swoje placki 👌
3) Placki smaż na średnim ogniu, pamiętaj aby przed nałożeniem kolejne partii natłuścić patelnię.

                 Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz