Zupa z pieczonej dyni

W tym roku w sezonie jesiennym zdecydowanie rządzi dynia w mojej kuchni. Jest to tak wdzięczne warzywo, które wciąż zachwyca mnie swoją prostotą. Zupę z dyni przygotowuję na różne sposoby, a dziś zapraszam na wersję z wcześniej upieczoną dynią. Zupa ma świetny, intensywny smak. Jest podkręcona dodatkiem chili oraz czosnku, a do tego koniecznie mleczko kokosowe. Nam najbardziej smakuje podawana z prażonymi ziarnami słonecznika albo dyni, a do tego obowiązkowo posiekana natka pietruszki. Doskonale będą pasowały tutaj także domowe grzanki.

Tefal Cuisine Companion #16
Zupa z pieczonej dyni
Składniki:
 na 2-3 porcje

1 dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
ok. 1 l bulionu
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 cebula
1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy 
sól do smaku
olej rzepakowy 

do podania:
pestki dyni albo ziarno słonecznika
posiekana natka pietruszki


Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Dynię przekrój na pół, usuń miąższ i pestki. Podziel ją na osiem części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni Hokkaido nie musisz obierać skóry). Kawałki dyni skrop olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.
Do misy Tefal Companion włóż mieszadło, dodaj olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Wybierz program duszenie P1 i smaż 2-3 minuty, aż cebula zeszkli się. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, kurkumę oraz gałkę muszkatołową. Smaż kolejne 2-3 minuty wybierając ponownie duszenie P1. Mieszadło zamień na ostrze tnące, podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj także kawałki upieczonej dyni (jeżeli jest potrzeba pozbaw ją skóry). Ustaw program Soup P1 na 20 minut. Na 2-3 minuty przed zakończeniem programu dodaj mleczko kokosowe. W kolejnym kroku całość miksuj przez 3 minuty przy prędkości 12 na jednolity, aksamitny krem. Zupę z pieczonej dyni podawaj z prażonymi ziarnami, posiekaną natką pietruszki albo z domowymi grzankami. Smacznego!

Tradycyjny sposób przygotowania:
Dynię przekrój na pół, usuń miąższ i pestki. Podziel ją na osiem części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni Hokkaido nie musisz obierać skóry). Kawałki dyni skrop olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Warzywa przesmaż krótko, kolejno dodaj kurkumę oraz gałkę muszkatołową. Smaż jeszcze przez minutę, dodaj bulion i doprowadź do zagotowania. Do gorącego bulionu dodaj dynię pozbawioną skóry (jeżeli korzystałeś z innej odmiany niż Hokkaido), dopraw pieprzem, solą i ponownie doprowadź do zagotowania. Na koniec wlej mleczko kokosowe i za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity, gładki krem. 
Zupę z pieczonej dyni możesz podać z prażonymi ziarnami słonecznika, posiekaną zieleniną albo domowymi grzankami. 
         


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz