Surówka z białej rzodkwi i marchewki

Surówka z białej rzodkwi i marchewki najczęściej pojawia się u Nas w okresie jesienno-zimowym. Jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jabłko wnosi nutę słodyczy, a natka pietruszki fajnie podkręca smak całości. W tego typu surówkach koniecznie musi pojawić się odrobina majonezu, pozostałą część stanowi jogurt naturalny. Jeżeli jesteście na diecie albo dbacie o figurę, możecie po prostu pominąć majonez. 
Na blogu często podkreślam, że nie wyobrażam sobie obiadu bez domowej surówki. W kuchni zawsze mam podstawowe warzywa takie jak marchewka, seler, buraki, pietruszka z których za każdym razem przygotowuję inną wariację smakową, urozmaicając ją przy okazji o jakieś inne sezonowe warzywa lub owoce. 
Uwielbienie do wykonania domowej surówki zdecydowanie wzrosło jeszcze bardziej od czasu kiedy posiadam Tefal Cuisine Companion. Dzięki temu, że wyposażony jest on w szatkownicę, dosłownie w kilkadziesiąt sekund można przygotować solidną porcję surówki dla całej rodziny 😃
Tefal Cuisine Companion #17
Surówka z białej rzodkwi i marchewki
Składniki:
na dużą miskę surówki

1 średniej wielkości biała rzodkiew (ok. 400 g)
 2-3 marchewki 
1 słodkie jabłko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion: 
Rzodkiew, marchew oraz jabłko obieram, myję, osuszam i kroję na kilka mniejszych części. W misie urządzenia zakładam tarczę "C" do szatkowania i pokrywę. Ustawiam prędkość 12. Warzywa oraz jabłko szatkuję w ok. 45 sekund. Od razu skrapiam je sokiem z cytryny, dodaję sól do smaku, posiekaną natkę pietruszki, jogurt naturalny oraz majonez. Wszystkie składniki łączę ze sobą i surówka jest już gotowa.

Klasyczny sposób przygotowania:
Rzodkiew, marchew i jabłko obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą do smaku, mieszam. Na koniec dodaję majonez oraz jogurt naturalny, łączę składniki ze sobą. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, jest świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i do dań rybnych.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz