Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta to prawdziwa petarda! Bardzo proste do przygotowania danie, mega smaczne, pięknie prezentujące się na stole. Zamiast zwykłej mąki pszennej postanowiłam wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, która jest bogata w błonnik i bardziej wartościowa od zwykłej mąki pszennej. Jeżeli zechcesz przygotować tartę u siebie w domu, oczywiście sam zadecyduj jakiej mąki użyjesz 😉
Tartę przygotowałam wczoraj na obiad i od razu pokazałam Wam ją na Instastory, gdzie wzbudziła wielkie zainteresowanie. To kolejny dowód na to, że połączenie kilku podstawowych składników może stworzyć wspaniałą całość. Tartę ze szpinakiem, pomidorami i fetą możesz przygotować na obiad i serwować z ulubioną sałatką oraz sosami. Doskonale sprawdzi się także na lekką kolację, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet zabrana ze sobą na wynos. Jej wielkim plusem jest to, że świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeżeli tak jak ja posiadasz w kuchni pomocnika, to dodatkowo zyskujesz na czasie jeżeli chodzi o przygotowania kruchego ciasta. Mój Tefal zrobił to za mnie w 45 sekund 💓

@Tefal Cuisine Companion #18
Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta 
Składniki:
*na formę do tarty o średnicy 22 cm. Jeżeli masz większą formę należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników na ciasto
ciasto:
1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej (możesz użyć zwykłej pszennej)
1 duże jajo 
70 zimnego masła
szczypta soli

farsz:
3 garście świeżego szpinaku (ok. 100g)
100 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
1 pomidor + 3 pomidorki koktajlowe
2 jaja
100 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła 

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do misy CC z założonym ostrzem do wyrabiania dodaj mąkę, sól, schłodzone masło oraz jajko. Wyrabiaj przez 30 sekund przy prędkości 8, następnie przez 15 sekund przy prędkości 12, aż do uformowania się kuli z ciasta. Masę przełóż do woreczka i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę (uważaj, aby się nie przypalił). Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Szpinak wraz z czosnkiem duś przez kilka minut, często mieszając, aż straci swoją objętość i odparuje nadmiar wody. Ciasto na tartę wyciągnij z lodówki i cienko rozwałkuj, wyłóż nim formę. Pamiętaj, aby ciastem oblepić także boki formy. Spód do tarty ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. Po upieczeniu pozostaw go do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż równomiernie warstwę szpinaku z czosnkiem i pokruszony ser feta. Całość przyprósz suszonym oregano i polej śmietanką wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Na wierzch tarty ułóż plastry pomidora, możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe. Całość ponownie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostaw tartę do lekkiego przestygnięcia, następnie krój ostrym nożem i serwuj z ulubionymi sosami oraz sałatką. Doskonale smakuje również sama na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, dodaj całe jajko oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą ostrego noża, następnie zagnieć je na jednolite ciasto. Kulę ciasta włóż do woreczka i umieść w lodówce na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę (uważaj, aby się nie przypalił). Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Szpinak wraz z czosnkiem duś przez kilka minut, często mieszając, aż straci swoją objętość i odparuje nadmiar wody. Ciasto na tartę wyciągnij z lodówki i cienko rozwałkuj, wyłóż nim formę. Pamiętaj, aby ciastem oblepić także boki formy. Spód do tarty ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. Po upieczeniu pozostaw go do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż równomiernie warstwę szpinaku z czosnkiem i pokruszony ser feta. Całość przyprósz suszonym oregano i polej śmietanką wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Na wierzch tarty ułóż plastry pomidora, możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe. Całość ponownie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj przez ok. 30 minut. 
Po upieczeniu pozostaw tartę do lekkiego przestygnięcia, następnie krój ostrym nożem i serwuj z ulubionymi sosami oraz sałatką. Doskonale smakuje również sama na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz