Pieczone udka kurczaka z chrupiącą skórką

Pieczone udka z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad, który nie wymaga od Nas zbyt dużego nakładu pracy. Mięso możecie tak jak ja przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc. Im dłużej będzie się marynować, tym lepszy będzie smak. Udka przygotowane w ten sposób można serwować na obiad w ciągu tygodnia albo podać na rodzinny obiad. Danie serwujcie z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tutaj kasza, ziemniaki albo kluski. Do tego ulubiona surówka i już mamy gotowy pełnowartościowy obiad.
Składniki:
na 4 porcje 

4 uda-ćwiartki z kurczaka
1 biała cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
 1 łyżeczka octu balsamicznego 
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu 
 2 łyżki oleju rzepakowego
dodatkowo 1/3 szklanki wody lub bulionu do podlania mięsa


Mięso myję i osuszam. W miseczce łączę olej rzepakowy z płynnym miodem, sosem sojowym oraz octem balsamicznym, dodaję wszystkie przyprawy i całość łączę na jednolitą marynatę. Mięso nacieram przygotowaną mieszanką z każdej strony i układam w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroję w piórka i utykam pomiędzy udka, które dodatkowo polewam pozostałą marynatą. Tak przygotowane mięso wstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeżeli bardzo się spieszysz możesz ten etap pominąć, jednak kiedy mięso dobrze zaprzyjaźni się z przyprawami smakuje o wiele lepiej 😉 
Udka (ułożone skórą do góry) podlewam delikatnie wodą (1/3 szklanki) i pod przykryciem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę przez ok. 50 minut w funkcji grzanie góra-dół, następnie ściągam pokrywę i dopiekam jeszcze ok. 20 minut (ja wybrałam funkcję grill), aż do momentu kiedy skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia dobrze jest podlać udka kilka razy powstałymi sokami. Mięso podaję z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tutaj ziemniaki, kasza czy kluski. No i koniecznie domowa surówka ;) W tym miejscu znajdziesz moje sprawdzone przepisy na szybkie, tanie i smaczne domowe surówki.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz