Lody czekoladowe i test maszyny do lod贸w UNOLD 48880

LODY CZEKOLADOWE I TEST MASZYNY DO LOD脫W UNOLD 48880

Lody o tej porze roku?! Dok艂adnie tak! 馃榾 Je偶eli cz臋sto zagl膮dacie na m贸j Instagram, to na pewno wiecie, 偶e jestem wielk膮 mi艂o艣niczk膮 domowych s艂odko艣ci. Niech臋tnie kupuj臋 sklepowe gotowce, a etykiety ze sk艂adem na opakowaniach niestety mnie przera偶aj膮. Od czasu kiedy mam dzieci, zwracam podw贸jnie uwag臋 na to co serwuj臋 swojej rodzinie. Oczywi艣cie nie mo偶na przesadza膰 i czasami te偶 zajadamy kupne s艂odko艣ci, ale je偶eli mam troch臋 czasu to zdecydowanie wol臋 sama co艣 upiec lub przygotowa膰.
Przez moj膮 kuchni臋 przewin臋艂o si臋 ju偶 wiele urz膮dze艅, jednak do tej pory nigdy nie mia艂am maszyny do przygotowywania lod贸w. Dlatego kiedy jaki艣 czas temu dosta艂am propozycj臋 przetestowania maszyny do lod贸w UNOLD 48880 bardzo si臋 ucieszy艂am. Lody wi臋kszo艣ci z Nas kojarz膮 si臋 z ciep艂ymi miesi膮cami, ale to przecie偶 tak偶e 艣wietny pomys艂 na domowy deser jesieni膮 oraz zim膮. Ca艂a nasza rodzina uwielbia szarlotk臋 na ciep艂o z lodami waniliowymi, a domowe lody piernikowe w okresie Bo偶ego Narodzenia marz膮 mi si臋 ju偶 od kilku lat. Teraz na spokojnie b臋d臋 mog艂a zrealizowa膰 wszystkie swoje plany w domowym zaciszu.
Maszyna do lod贸w UNOLD 48880, kt贸ra pojawi艂a si臋 w mojej kuchni, jest w stanie sama  przygotowa膰 ilo艣膰 lod贸w dla ca艂ej du偶ej rodziny. Jej parametry robi膮 wra偶enie:

→ Pojemno艣膰 misy 2, 5 litra
→ Max. ilo艣膰 nape艂nienia 1500 ml
→ Lody gotowe ju偶 w 45 minut (z wst臋pnie sch艂odzonych sk艂adnik贸w)
→ Wyjmowany pojemnik na lody
→ Wyjmowana pokrywa u艂atwiaj膮ca dodawanie sk艂adnik贸w
→ Automatyczna, samoch艂odz膮ca spr臋偶arka do ci膮g艂ego wytwarzania niskiej temperatury
→ Elegancka obudowa ze stali nierdzewnej 
→ Wy艣wieltacz LCD: wy艣wietlanie pozosta艂ego czasu i temperatury
→ Wytrzyma艂y silnik (250 W) nadaj膮cy si臋 do pracy ci膮g艂ej




Po zapoznaniu si臋 z parametrami urz膮dzenia przyszed艂 czas na wykonanie pierwszych lod贸w w domowym zaciszu. Najbardziej cieszy艂y z tego dzieci, tym bardziej, 偶e postanowi艂am przygotowa膰 lody czekoladowe wed艂ug przepisu samego Davida Lebovitza. Na pocz膮tek zabra艂am si臋 za zrobienie odpowiedniej mikstury, kt贸r膮 nast臋pnie musia艂am troch臋 sch艂odzi膰 i przela膰 do misy urz膮dzenia. W tym momencie trzeba wspomnie膰, 偶e nie nale偶y wlewa膰 wi臋cej masy ni偶 do 3/4 wysoko艣ci misy, poniewa偶 lody w trakcie mro偶enia g臋stniej膮 i p臋czniej膮. W tym modelu jednak misa jest naprawd臋 du偶a, nasze lody nie zaj臋艂y nawet po艂owy obj臋to艣ci naczynia, a serwowa艂am je ca艂ej rodzinie. Dodatkowo zaskoczy艂o mnie to, 偶e zaledwie w kilka minut ca艂a masa by艂a ju偶 porz膮dnie sch艂odzona, co mo偶ecie zaobserwowa膰 na zdj臋ciach. Na pocz膮tku wybra艂am czas 30 minut, a masa mia艂a ok. 20 stopni C. Ju偶 po 4 minutach masa by艂a sch艂odzona do -7 stopni C, a po 10 minutach do -21 stopni C. Po up艂ywie wskazanego czasu nastawi艂am maszyn臋 jeszcze na 30 minut, podsumowuj膮c po 60 minutach nasze lody czekoladowe by艂y ju偶 gotowe. 


Lody czekoladowe 
na ok. 4 porcje (1 litr)

230 g mlecznej czekolady o przynajmniej 30-procentowej zawarto艣ci miazgi kakaowej, drobno posiekanej
1 i 1/2 szklanki g臋stej 艣mietany krem贸wki (375 ml)
1 i 1/2 szklanki pe艂not艂ustego mleka (375)
1/2 szklanki cukru (150 g)
du偶a szczypta soli
4 偶贸艂tka du偶ych jaj

W du偶ej 偶aroodpornej misce ustawionej nad rondelkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮, po艂膮cz mleczn膮 czekolad臋 ze 艣mietan膮. Mieszaj, a偶 czekolada rozpu艣ci si臋, a nast臋pnie zdejmij misk臋 znad rondelka. Odstaw na bok, przykrywaj膮c od razu misk臋 metalowym sitkiem. 
W 艣redniej wielko艣ci rondelku podgrzej mleko, cukier i s贸l. W osobnej 艣redniej wielko艣ci misce utrzyj 偶贸艂tka. Wolno przelej ciep艂膮 mas臋 mleczn膮 do 偶贸艂tek, ca艂y czas mieszaj膮c, a nast臋pnie prze艂贸偶 ca艂o艣膰 z powrotem do rondelka. 
Gotuj na 艣rednim ogniu, nieprzerwanie mieszaj膮c 偶aroodporn膮 szpatu艂k膮. Przesuwaj ni膮 r贸wnocze艣nie do momentu, a偶 masa zg臋stnieje i zacznie przykleja膰 si臋 do szpatu艂ki. Przelej t膮 mieszanin臋 do mleczno-czekoladowej masy, wszystko wymieszaj w misce zanurzonej w lodowej k膮pieli do ca艂kowitego ostygni臋cia. Dok艂adnie sch艂od藕 mas臋 w lod贸wce, a nast臋pnie zamra偶aj w maszynie do lod贸w Unold przez 60 minut. Smacznego!
Podsumowuj膮c, lody wysz艂y bardzo smaczne o intensywnie czekoladowym smaku. Lekko puszyste, ale nie tak bardzo zbite jak te sklepowe. Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e taka maszyna nareszcie pojawi艂a si臋 w mojej kuchni, teraz w ka偶dy weekend cieszymy si臋 coraz to innym smakiem domowych lod贸w ;)
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prze艣lij komentarz