Pasta z pieczonej dyni do chleba

Jeżeli lubisz domowe smarowidła, to koniecznie musisz wypróbować ten prosty przepis na pastę z pieczonej dyni. Bardzo łatwa do przygotowania, z dodatkiem prażonego ziarna słonecznika, podsmażoną cebulką oraz natką pietruszki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki albo dip do warzyw pokrojonych w słupki. Możesz ją doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, aby była jeszcze bardziej zdecydowana w smaku. Pozostałe przepisy z dynią w roli głównej znajdziesz w tej zakładce

 Składniki:

1 średniej wielkości dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
1 biała cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
garść pestek słonecznika
oliwa z oliwek (lub woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty)

do podania
ulubione pieczywo, krakersy, świeży warzywa itp.


Dynię umyj, osusz, odetnij ogonek, przekrój na pół i łyżką wyjmij pestki. Pokrój ją na ćwiartki, ułóż na blasze i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kiedy wbijesz widelec w dynię powinna być miękka. Po upieczeniu pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia.
Ziarno słonecznika przełóż na rozgrzaną, teflonową patelnię i praż często mieszając, przez 2-3 minuty, aż się przyrumieni. Odstaw do ostygnięcia. W kolejnym kroku na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Do miski przełóż przestygniętą dynię, prażone ziarno słonecznika, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Za pomocą blendera miksuj całość na jednolitą pastę. Na tym etapie w zależności od swoich preferencji dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek lub wody, aby pasta miała pożądaną przez Ciebie konsystencję. Na koniec do smarowidła dodaj podsmażoną cebulę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie dodaj także ulubione przyprawy do smaku. Całość dobrze wymieszaj za pomocą łyżki, przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Podawaj jako dodatek do pieczywa, do świeżych warzyw pokrojonych w słupki itp.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz