Torcik twarogowy z truskawkami

 Torcik twarogowy z truskawkami

 

Wiosna należy do najpiękniejszych okresów, podczas którego budzimy się z zimowego letargu i dzięki dłuższym, cieplejszym dniom, mamy ochotę więcej działać. To też wspaniały czas, kiedy na naszych stołach pojawia się więcej kolorowych dań, bo możemy je urozmaicać o wiosenne owoce i warzywa. Widok truskawek napawa niezwykłym optymizmem, a my oczami wyobraźni widzimy je w kompozycji pysznych deserów. Podczas wiosennych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi, warto zaskoczyć ich wyjątkową słodką propozycją, serwując wiosenny torcik twarogowy z truskawkami.


Składniki na biszkopt: (tortownica 22 cm)

● 5 jaj
● 200 g cukru
● 160 g mąki pszennej
● 40 g budyniu waniliowego bez cukru

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, który będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Odkładamy mikser na bok i wsypujemy po łyżce mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby piana nie straciła swej puszystości.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Biszkopt należy sprawdzić patyczkiem, czy środek wypieku jest upieczony, Po wystudzeniu biszkoptu przekroić go na pół. 

 

 Składniki na masę twarogową:

 
● 500 g zmielonego twarogu
● 3 budynie waniliowe bez cukru
● 3 szklanki mleka 3,2%
● 1 szklanka cukru
● 4 żółtka
● 400 g truskawek – umytych i obranych z szypułek
● 1 galaretka krystaliczna (rozpuszczona w 1 szklance wrzątku)

Najpierw przygotowujemy budyń z gotowanym twarogiem, który będzie stanowił serce naszego ciasta. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i białym serem, a w pozostałej szklance rozpuszczamy trzy budynie i żółtka. Dokładnie mieszamy, aby proszek dobrze rozpuścił się w mleku. Otrzymaną mieszankę wlewamy do gotującego się budyniu. Musimy sprawnie i energicznie mieszać, aby w masie nie powstały grudki, które później będą nam przeszkadzały w cieście, Do tego najlepiej jest wykorzystać metalową praskę do ziemniaków - która dokładnie pozwoli nam na roztrzepanie powstających bryłek. Gorącą masę wylewamy na przekrojoną część biszkoptu, a następnie przykrywamy pozostałą połówką ciasta.

W płaskiej miseczce mieszamy jedną szklankę wrzątku z krystaliczną galaretką. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie układamy na wierzchu ciasta owoce w dowolnej kompozycji. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tortu. Wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia się mas na ok. 5 godzin. Deser możemy podawać dodatkowo z bitą śmietaną lub sosem ze świeżych truskawek. Nie zapominajmy o aromatycznej kawie i dobrym towarzystwie :)

Smacznego!


 

 

 Po więcej informacji na temat sernika zajrzyj na fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.


Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz