Torcik twarogowy z truskawkami
Składniki na biszkopt: (tortownica 22 cm)
● 5 jaj
● 200 g cukru
● 160 g mąki pszennej
● 40 g budyniu waniliowego bez cukru
Składniki na masę twarogową:
● 500 g zmielonego twarogu
● 3 budynie waniliowe bez cukru
● 3 szklanki mleka 3,2%
● 1 szklanka cukru
● 4 żółtka
● 400 g truskawek – umytych i obranych z szypułek
● 1 galaretka krystaliczna (rozpuszczona w 1 szklance wrzątku)
Najpierw przygotowujemy budyń z gotowanym twarogiem, który będzie stanowił serce naszego ciasta. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i białym serem, a w pozostałej szklance rozpuszczamy trzy budynie i żółtka. Dokładnie mieszamy, aby proszek dobrze rozpuścił się w mleku. Otrzymaną mieszankę wlewamy do gotującego się budyniu. Musimy sprawnie i energicznie mieszać, aby w masie nie powstały grudki, które później będą nam przeszkadzały w cieście, Do tego najlepiej jest wykorzystać metalową praskę do ziemniaków - która dokładnie pozwoli nam na roztrzepanie powstających bryłek. Gorącą masę wylewamy na przekrojoną część biszkoptu, a następnie przykrywamy pozostałą połówką ciasta.
W płaskiej miseczce mieszamy jedną szklankę wrzątku z krystaliczną galaretką. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie układamy na wierzchu ciasta owoce w dowolnej kompozycji. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tortu. Wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia się mas na ok. 5 godzin. Deser możemy podawać dodatkowo z bitą śmietaną lub sosem ze świeżych truskawek. Nie zapominajmy o aromatycznej kawie i dobrym towarzystwie :)
Smacznego!
Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
0 comments:
Prześlij komentarz