Ratatouille


 


RATATOUILLE

Ratatouille, (znany pod nazwą ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z bakłażana, cukinii, cebuli, i pomidorów. To pyszne danie, które warto przygotować zwłaszcza teraz, kiedy sezon na świeże warzywa mamy w pełni.

Przepis przygotowałam w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw. Jest to świetny pomysł na samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego. Smacznie, prosto i kolorowo. 

Bakłażan

Bakłażan znany jest też pod nazwą oberżyna czy mniej popularnym określeniem psianka podłużna, zaś w mowie potocznej bywa określany mianem gruszki miłości. Jest krewniakiem papryki, pomidorów i ziemniaków. To roślina ciepłolubna, uprawiana nie tylko w Polsce, ale na wszystkich kontynentach.

Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Najpopularniejsze z jego odmian kształtem przypominają dużą gruszkę i charakteryzują się błyszczącą, gładką, ciemnofioletową skórką. Jego okazałe owoce w blisko 90% stanowi woda, co sprawia, że są bardzo niskokaloryczne. Bakłażany dostarczają witaminy C, witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów takich jak magnez, miedź, potas czy mangan.

Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl 

Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.


Składniki:
naczynie do zapiekania o średnicy ok. 25 cm
 
1 większy bakłażan
1 większa cukinia
3 pomidory malinowe (najlepiej czerwony i żółty)
2 czerwone cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
szczypta soli
 
sos warzywny do Ratatouille:
1/2 czerwonej i żółtej papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych 
2 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, cukru do smaku

 

Zaczynam od przygotowania sosu. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażam całość. Następnie dodaję krojone pomidory, przyprawy oraz cukier do smaku. Duszę sos ok. 15 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje.

Sos przełóż do naczynia do zapiekania, wyrównaj. Wszystkie warzywa kroję w cienkie plasterki. Od krawędzi naczynia, aż do środka układam naprzemiennie plasterki warzywa.

Oliwę łączę z drobno posiekanym czosnkiem, solą i suszonym oregano. Powstałą mieszanką smaruję warzywa z wierzchu. Całość zapiekam ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

Smacznego!

 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz