Zapiekane warzywa z makaronem

ZAPIEKANE WARZYWA Z MAKARONEM

Kalafior to warzywo bardzo niskokaloryczne. Gdy zostanie ugotowany al dente, nie tylko będzie chrupiący, ale także pozwoli na dłużej zaspokoić uczucie głodu. Warzywo to bardzo dobrze pasuje jako składnik dietetycznych sałatek, a także dań z chudego drobiu.

W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw przygotowałam dla Was przepis na prostą i smaczną zapiekankę z kalafiorem, dużą ilością warzyw i makaronem. Świetnie sprawdzi się na obiad albo na kolację.  

Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl 

Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.

Kalafior przez zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także związków siarki sprawia, że jest warzywem wartym uwagi osób dbających o cerę. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu – białka odpowiedzialnego za jedność skóry, witaminy B przyspieszają regenerację naskórka. Siarka zaś jest zaś elementem budulcowym dla włosów i paznokci.

Przeciwutleniacze zawarte w kalafiorach wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Błonnik zaś wspomaga prawidłową gospodarkę lipidową a tym samym przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

 ZAPIEKANE WARZYWA Z MAKARONEM

 
Składniki:
na 4 porcje
 
150 g makaronu, np. świderki, rurki
300 g różyczek kalafiora
150 g różyczek brokuła
100 g pomidorków koktajlowych
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz, sól do smaku

sos:
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka musztardy Dijon
50 g tartej mozzarelli
pieprz, sól
szczypta pieprzu i soli 


Makaronu ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 5 minut przed końcem gotowania do makaronu dodaj różyczki kalafiora oraz brokuła. Gotuj wszystko razem przez kilka minut. Produkty odcedź i przelej zimną wodą. 

Por posiekaj w talarki i podsmaż na maśle, kiedy będzie miękki dodaj posiekany czosnek. Przesmaż składniki przez chwilę i wyłącz grzanie. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść. Do naczynia wyłóż odcedzony makaron, kalafiora i różyczki. Dodaj posmażony por z czosnkiem oraz pomidorki koktajlowe. Śmietankę wymieszaj z mascarpone, połową sera, musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Powstałym sosem polej wszystkie składniki, wymieszaj i posyp jeszcze z wierzchu serem. Zapiekaj danie przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz