SERNIK DYNIOWY
Dynia to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Jest bardzo wdzięczna i można z niej przygotować wiele ciekawych dań wytrawnych lub na słodko.
W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw
przygotowałam dla Was przepis na pyszny sernik dyniowy. Kremowy środek, z dodatkiem dyniowego puree, migdałowy spód i dodatek kajmaku sprawia, że z przyjemnością sięgamy po kolejny kawałek.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
Dynia
To ciepłolubne warzywo, które zachwyca różnorodnością swoich kształtów, form i kolorów. Sezon dyniowy przypada późnym latem i wczesną jesienią. Dynia to warzywo bogate w beta karoten, czyli prowitaminę A. Im barwa warzywa intensywniejsza tym zawartość tej witaminy wyższa.
Dynia jest warzywem niezwykle wdzięcznym kulinarnie – stanowi idealną bazę, którą można przyprawiać na słono, słodko, wytrawnie i na ostro. Warto pamiętać, że z dyni można też wytwarzać soki przecierowe łączone z wielowarzywnymi czy owocowymi.
Dynia to nie tylko miąższ, ale i pestki. Stanowią one idealną zdrową przekąskę. Są również substratem do tłoczenia aromatycznego oleju.
Dynia to warzywo o wielu formach i kształtach. Pomarańczowa, zielona, brązowa, srebrzysta czy odmiany dekoracyjne o fikuśnych kształtach, dynia jest niekoronowaną królową wczesnej jesieni.
Sernik dyniowy
Składniki:
forma 25 cm x 30 cm
spód:
50 g czekolady białej
60 g masła
1 jajko
120 g mielonych migdałów
40 g mąki pszennej
masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
300 g pure z dyni (przepis KLIK)
200 g serka mascarpone
3 jajka L
150 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
150 g kajmaku
cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Białą czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub w małym rondelku. Przestudzone składniki połącz z jajkiem, mielonymi migdałami i mąką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na spód, wyrównaj i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Pozostaw do przestygnięcia.
W większej misce zmiksuj ze sobą krótko wszystkie składniki na masę serową. Zwróć uwagę, żeby były w temperaturze pokojowej. Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Na wierzch rozłóż w kilku miejscach po łyżce kajmaku i z pomocą wykałaczki zrób wzorki na całym serniku. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 75 minut. Studź przy otwartych drzwiach piekarnika. Po przestygnięciu schłodź w lodówce, oprósz cukrem pudrem i serwuj.
Smacznego!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz