Sernik gazowany? Niespotykane połączenie smaków

  Sernik gazowany? Niespotykane połączenie smaków

Zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najdziwniejszy przepis na sernik? Zapaleni fani sernika zliczyli, że przepisów na sernik jest blisko 1000. W tych propozycjach na pewno kryje się przepis, który zaskoczy niejednego smakosza. Jednym z rodzajów ciasta na bazie białego sera twarogowego jest takie z użyciem pomarańczowego napoju gazowanego. To nietypowe połączenie zaskoczy Was lekko cytrusowym posmakiem i orzeźwieniem. 

 

Jak wykonać taki sernik?

Przygotujcie spód ciasta. Możecie do tego użyć ulubionych pokruszonych ciasteczek i roztopionego masła lub biszkoptów. Uformujcie spód na blaszce i odstawcie w chłodne miejsce na 45 minut. 5 łyżek żelatyny należy rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie mieszamy szklankę cukru z 200 ml śmietanki kremówki za pomocą miksera. Dodajemy pół kilograma sera twarogowego, żelatynę i 200 ml gazowanego napoju do ubitej śmietany z cukrem. Całość mieszamy i następnie przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa stężeje. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Do miski wlewamy dwie szklanki gazowanego napoju (o smaku pomarańczy lub cytryny) i dodajemy do nie zagotowaną żelatynę. Mieszamy. Czekamy, aż ostygnie i możemy włożyć ją do lodówki, by szybciej stężała. Tężejącą galaretkę wlewamy na wierzch ciasta i pozostawiamy na kolejne 4 godziny w lodówce. Jak całość dobrze stężeje możemy podawać naszym gościom. Możemy serwować z dodatkiem bitej śmietany i ulubionych owoców.

W kuchni warto eksperymentować, a sernik jest najlepszą bazą, gdyż to biały ser twarogowy jest gwarantem smaku. To od nas zależy, czym doprawimy nasze serniki - czy będą to czekoladowe dodatki, orzechy czy może właśnie landrynkowe napoje.

Serniki na zimno to rozwiązania dla osób, które kochają kremową konsystencję ciasta oraz galaretki. Małym minusem tego rodzaju słodkości jest długi czas przygotowania. Ale dla takiego smaku warto zaplanować czas w kuchni, by zaskoczyć czymś nieoczywistym swoich gości (i siebie samego!). 

Zachęcam Was do odwiedzin Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”, gdzie znajdziecie wiele sernikowych inspiracji, nie tylko tych „na zimno”.

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz