Makron ryżowy z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym

Kuchnia azjatycka to zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Jest pełna pysznych smaków i aromatów. Przygotowałam dla Was pomysł na proste i szybkie azjatyckie danie jednogarnkowe, a dokładnie makaron ryżowy z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym. To wspaniała propozycja na obiad albo ciepłą kolację. 

Krewetki, chrupiące warzywa i makaron ryżowy osnute wyrazistym sosem, który odgrywa tutaj kluczową rolę. 

Do mojego dania wykorzystałam sos ostrygowy Premium Lee Kum Kee, który ma dobry skład i powstaje z najwyższej jakości ekstraktu z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Sprawia, że całe danie zyskuje wyjątkowy smak.

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym

Składniki:
na 3 porcje
 
 250 g obranych krewetek
200 g makaronu ryżowego
50 g różyczek brokuła 
1 mała czerwona papryka
1/2 marchewki
1 mały por - biała część
4 łyżki Lee Kum Kee Sosu ostrygowego premium
3 łyżki sosu sojowego jasnego Lee Kum Kee
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilii
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
garść świeżych liści kolendry
cząstki cytryny  
biały sezam 


Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków, umyj i osusz. Przełóż do miseczki i zalej sosem ostrygowym, wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.

Imbir, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, podsmaż na oleju sezamowym. Następnie dodaj różyczki brokuła, por posiekany w talarki oraz marchew i paprykę pokrojone w słupki. Smaż warzywa 3-4 minuty. Dodaj sos sojowy i gotuj chwilę. Teraz na patelnię dodaj zamarynowane krewetki wraz z całym sosem ostrygowym. Smaż całość kilka minut. W między czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do warzyw i krewetek. Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i smaż jeszcze 1-2 minuty. 

Danie przełóż na talerze, posyp sezamem i kolendrą. Podawaj od razu po przygotowaniu z cząstkami cytryny. 

Danie podawaj od razu po przygotowaniu.


Sos Ostrygowy Premium Lee Kum Kee to uniwersalny sos do przyprawiania o bogatym, pikantnym smaku, zawierający znakomitej jakości ekstrakt z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Jest to sos popularny w branży gastronomicznej, bez dodatku konserwantów. Więcej o produkcie przeczytacie tutaj.


 

 

Materiał powstał przy współpracy reklamowej z marką Lee Kum Kee. 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz